A Tiszán tovább csökken a vízszint

Szombaton reggel kilenc méter alá csökkent a Tisza vízszintje Szegednél, a folyón azonban továbbra is lassú az apadás, a vízállás az elmúlt 24 órában csupán 12-13 centimétert csökkent.

Szombaton délelőtt Csongrádnál 913, Szegednél 897 centimétert mértek, a közel két héttel ezelőtti tetőzés óta a vízszint mintegy 110-120 centimétert csökkent - közölte az igazgató. A Maros alsó szakasza Makónál hasonló ütemben apad, szombaton délelőtt a vízállás 366 centiméter volt, itt a csökkenés több mint másfél méter. A Duna a Tisza-torkolat táján továbbra is mérsékelten árad, visszaduzzasztó hatás miatt Titelnél megállt a Tisza apadása, Törökbecse-Zenta térségében pedig kissé mérséklődött a vízszintcsökkenés üteme - tudatta a szakember.

Dobi László tájékoztatása szerint az igazgatóság területén a védekezési munkálatokat változatlanul rendkívüli készültség mellett folytatódnak. A csurgások és egyéb vízátfolyások intenzitása a folyók vízszintcsökkenése következményeként valamelyest mérséklődött. A bordás megtámasztásokkal biztosított töltésszakaszokat szükség szerint megerősítik, az átszivárgó vizet szabályozott formában elvezetik. Folytatódik a nyúlgátak bontása, az itt szükségtelenné vált töltött homokzsákokat a közelben lévő bordás megtámasztásokba építetik be, illetve kiürítik - közölte az igazgató.

Csökken a belvízzel borított területek nagysága is

Napról-napra csökken a belvízzel borított területek nagysága Észak-Magyarországon, jelenleg tizenhat és félezer hektárnyi földön van belvíz - ismertette az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője. Idén január eleje óta van érvényben belvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon, egyebek mellett a Bodrogközben, a Taktaközben, a Sajózugban és a hevesi, valamint a dél-borsodi térségben - közölte Csont Csaba. A hét belvízvédelmi öblözetben jelenleg egy esetben első-, hat szakaszon pedig másodfokú a riasztás.

Az elöntött területek nagysága az elmúlt napon végzett felmérések alapján mintegy tizenhat és félezer hektárnyi, tizenhat szivattyútelep éjjel-nappali műszakban csaknem egymillió köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba - ismertette a szóvivő. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.