ENSZ-békefenntartók fogadására szólították fel Szudánt

Az ENSZ békefenntartást előkészítői szakértőinek beengedésére szólította fel a világszervezet és az Egyesült Államok a szudáni kormányt, miután a kartúmi vezetés és a legerősebb dárfúri ellenzéki frakció pénteken aláírta a tartomány békéjéről rendelkező megállapodást.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a világszervezet New York-i székhelyén újságíróknak nyilatkozva üdvözölte a megállapodást, ám hangsúlyozta: a nemzetközi közösségnek nagyon gyorsan kell cselekednie, hogy az egyezmény jótékony hatása megmutatkozzon. A szudáni kormánynak ezért rövid időn belül lehetővé kell tennie, hogy az ENSZ tervezői előkészíthessék a világszervezet dárfúri békefenntartó misszióját - tette hozzá.

Szudán korábban ellenezte a kéksapkások fogadását, s közölte, hogy ezt csak a békemegállapodás aláírása után hajlandó fontolóra venni. Kartúm ahhoz sem járult hozzá, hogy az ENSZ tervezői a helyszínen előkészítsék a békefenntartó műveletet.

A washingtoni Fehér Ház közleményben üdvözölte, jelentős lépésnek nevezte a békeegyezség aláírását, de felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszakos cselekmények beszüntetéséhez további erőfeszítésekre lesz szükség. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet székhelyén úgy nyilatkozott, hogy Szudánnak a történtek után bele kell egyeznie az ENSZ-tervezők Dárfúrba küldésébe. A nyugat-szudáni tartományban három éve dúló polgárháborúban becslések szerint 180-300 ezer ember vesztette életét, és majd két és fél millióan kényszerültek elhagyni lakhelyüket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.