Keveházi: Hegyi mondjon le!

Lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát, az Operaház főigazgatóját tegnap egy nyílt levélben Keveházi Gábor balettigazgató. Lemondott Kovács János vezető karmester is.

Keveházi Gábor lapunknak elmondta: azért írta meg a levelet, mert Hegyi Árpád Jutocsa az ő tudta nélkül (anyagi okokra hivatkozva) törölt a következő évadból 65-70 előadást, köztük két balettbemutatót (az egyik az Elfújta a szél, amelynek színre vitele már nyolc éve húzódik, a másik pedig a Requiem). A balettigazgató szerint Hegyi Árpád Jutocsa nem alkalmas arra, hogy vezesse az Operát. - Valóban modernizálni kell az intézményt, de az nem abból áll, hogy tönkretesszük. Ebben én nem szeretnék partner lenni. Úgy gondolom, ha a főigazgató nem tudja végrehajtani, amit a pályázatában vállalt, akkor le kell mondania - mondja Keveházi. Hozzátette: nem lehet véletlen, hogy az elmúlt hónapokban többen elhagyták az Operát: Herczeg Tamás kommunikációs igazgató, Kunos József ügyvezető igazgató, és legutóbb, a napokban Kovács János vezető karmester.

A levelet Keveházi Hegyi Árpád Jutocsa mellett elküldte több politikusnak, köztük a szaktárca kulturális államtitkárának, Vass Lajosnak is. Úgy véli ugyanis, az opera helyzetének rendezéséhez a kulturális kormányzatnak szakemberekkel kellene tárgyalnia.

Megkérdeztük Hegyi Árpád Jutocsát is, aki írásban válaszolt lapunknak. Többek között azt írta: "Az Operaháznak szüksége van a teljes körű modernizációra. Ahhoz, hogy az örökölt gazdasági-működési nehézségeket orvosoljuk és egy korszerűen működő, finanszírozható, európai Operaházzá alakuljunk, racionalizálásra van szükség. Operaigazgatói pályázatunkban éppen erre tettünk javaslatot, amelyet a kormány képviseletében a kultuszminisztérium elfogadott. A program egyik apró lépése, hogy a gazdasági egyensúly létrehozása érdekében 10-15 százalékkal redukáljuk az előadásszámot, éppen azért, hogy utána majd újra annyit, sőt ha lehet, még többet játszszunk, mint eddig. Kétségtelen, hogy a reform látszólag belső érdekeket sért, azonban messzemenően megéri meghozni a változásokat.

Pontosan tudom, hogy melyek azok a lépések, amelyek elvezetnek az Operaház működési-gazdasági megújulásához. Biztos vagyok abban, hogy a balettigazgató úrnak, Kovács János első karmester úrnak és az egész társulatnak, az az érdeke, hogy meghozzuk azokat a változtatásokat, amelyek az Operaház felemelkedéséhez vezetnek."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.