Május 16-án ül össze az Országgyűlés

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság tegnap úgy döntött: nem kell megismételni az országgyűlési választások második fordulóját Kecskeméten. Ebből az következik, nincs akadálya annak, hogy május 16-án, kedden összeüljön az Országgyűlés alakuló ülése.

A szövevényes ügy előzménye, hogy Kecskemét 2. számú választókerületében Szécsi Gábor koalíciós jelölt - a város polgármestere - megtámadta a választás második fordulójának eredményét azzal, hogy ellenfele, Horváth Zsolt azért győzött ellene, mert a voksolás előtti napokban fideszes aktivisták az ő visszalépésének hírét tartalmazó plakátokat és szórólapokat terjesztettek. A területi választási bizottság ezt az érvelést elfogadta, s úgy döntött, hogy május 7-én vasárnap meg kell ismételni a választást. Horváth Zsolt fellebbezett, s ha a megyei bíróság is újbóli szavazást rendelt volna el, a parlament nem tudta volna megtartani május 16-án az alakuló ülését.

A megyei bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a hamis tartalmú szórólapok nem befolyásolták döntő módon a választás eredményét. Az ügyben korábban már rendőrségi nyomozás indult, és három szórólapterjesztő aktivistát a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak.

Horváth Zsolt tudósítónknak elmondta: győzött a józan önmérséklet. Az MSZP helyi elnöke, Bruszel László közölte: tudomásul veszik a bíróság döntését, bár az szerinte nem nyugtatja meg a választók igazságérzetét. Szerettük volna megszólaltatni Szécsi Gábort is, de lapzártánkig elérhetetlen volt.

A jogerős bírósági végzést követően összeült Kecskeméten az illetékes választási bizottság. Bekeverték a külföldi képviseleteken leadott szavazatokat az utolsó, még bontatlan választókerületi urnába. A végeredmény szerint Horváth 194 szavazattal nyert.

Sólyom László köztársasági elnök fejében is megfordult az a gondolat, hogy esetleg kénytelen lesz eltolni az alakuló ülés időpontját. Ezt látszik megerősíteni az, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a vele folytatott megbeszélés után tegnap reggel - még a megyei bíróság döntésének hiányában - arról beszélt: ha szükséges, az államfő majd korrigálja az időpontot.

Szigeti Péter, az OVB elnöke tegnap lapunknak azt mondta: nem lehet akadálya a 16-i alakuló ülésnek, mert a bíróság döntése jogerős, az ellen nincs mód fellebbezni.

Kuncze Gábor pártelnök "búcsúzóul" még leszögezte: a választási bizottság és a bíróság homlokegyenest ellentétesen értelmezi a törvényeket. Hozzátette: egy párt ezzel nem tud mit kezdeni, legfeljebb sajnálkozhat azon, hogy Magyarországon egy választáson bármit meg lehet csinálni.

l Arra készültünk, hogy megtörténhet velünk az a csúfság, hogy egy tisztán megnyert választást el akarnak venni tőlünk, de végül a bíróságon győzött az igazság - mondta tegnap délután Kecskemét főterén tartott beszédében Orbán Viktor. Orbán az előzmények ismeretében választási nagygyűlést hívott össze, amelyet a bírósági döntés után már nem mondott le.

Horváth Zsolt pezsgõfürdõje
Horváth Zsolt pezsgõfürdõje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.