Győztes evolúció

A Mindentudás Egyeteme következő előadását Újra győz az evolúcióelmélet? címmel Kampis György tudományfilozófus tartja.

- Újra győz az evolúcióelmélet? - kérdi előadásának címében. Közép-Európában sokan eddig abban a hitben éltünk, hogy ez helytálló elmélet. Mikor bukott meg?

- Nálunk sohasem bukott meg. Sőt! Ez az elmélet történeti okok miatt a múlt század második felében védett volt. Az evolúcióelméletet ugyanakkor kezdettől vita és értetlenség vette körül. Elsősorban érzelmi és vallásos alapon támadták világszerte az elgondolást. Igyekeztek másfajta elmélettel magyarázni a fejlődést. Az ellenfelek olykor komolyan összecsaptak. Amerikában perek folytak és folynak emiatt, nálunk azonban ilyesmire még nem került sor. Az viszont egyértelmű, hogy a darwinizmust tagadó, megkérdőjelező elméletek a rendszerváltozás óta itthon is könnyebben terjednek. Nálunk is megjelent például az értelmes tervezést propagáló munkacsoport. A viták várhatóan felerősödnek, de ez nem baj. Az evolúciós elméletet nem kell félteni.

- Mik azok a kérdések, ahol az evolúcióelmélet még adós a válasszal?

- Az elmélet egyik legfontosabb tanítása, hogy a folyamat nem szükségképpen halad előre. Egy biológus az ember helyét a törzsfejlődés folyamatában nem a csúcson látja, hanem egy sajátos pozícióban, amely kitüntetett ugyan, de csupán egy a lehetséges megoldások közül. Ki zárná ki azt a lehetőséget, hogy ha 65 millió évvel ezelőtt nem csapódik be a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida, akkor most értelmes lényként nem mi, hanem egy kiváló adottságokkal rendelkező dinoszauruszfaj élne, s az ember nem is jött volna létre? Ugyanakkor mégis azt tapasztaljuk, hogy a visszaesések ellenére növekszik a komplexitás. Hogy ez miért van, pontosan nem értjük.

- Mi lesz az ember utáni fejlődés lényege, ha lesz ilyen?

- Evolúciós értelemben nem mi fejlődünk, hanem a környezetünket fejlesztjük. Az ember által alkotott technológiai evolúció egyre inkább saját evolúciós folyamatként lép fel. Az ember, rásegítve a meglévő technológiákra, egy mesterséges evolúciós technológiát hoz létre. Húsz év múlva az evolúciós technológia működni fog. Robotokat hozunk létre, amelyek új robotokat termelnek biológiai módon, vagy a mai élőlényekbe építve, vagy attól eltérően. Ma is fantasztikus eredményeket érünk el, de a végeredményt legfeljebb a szakemberek látják. Ennek a folyamatnak a következményei beláthatatlanok.

- Befolyásolható a folyamat?

- Finomítani lehet rajta.

A május 8-i előadás helye és ideje: Jövő Háza Teátruma (Bp. II., Fény u. 20-22., E épület), 19.30 www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.