MOB-elnökség: az illetékesek segítségét kérik az úszó Eb-ért

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége pénteki ülésén elfogadott állásfoglalásában valamennyi illetékest nyomatékosan arra kér, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a nyári budapesti úszó Európa-bajnokságra az uszoda elkészüljön, a tribünök felállhassanak, az esemény pedig a rangjához méltó lehessen.

A maratoni, ötórás ülésen Gyárfás Tamás MOB-alelnök, a kontinensviadal szervező bizottságának elnöke tartott beszámolót az uszodabővítés körül kialakult egyre kínosabb helyzetről. Ennek legutóbbi fejleménye az volt, hogy ezen a héten a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága nem adott közterület-használati engedélyt az Eb ideiglenes létesítményeihez.

Az elnökség többek között a Fővárosi Önkormányzatot, a Nemzeti Sporthivatalt (NSH), valamint a kivitelező Kész Kft-t is kérte, hogy megkülönböztetett figyelemmel és összefogással segítsék elő az akadályok leküzdését. A testület szerint a fennakadások már nemcsak a sportérdekeket sértik, hanem itthon és külföldön a Magyar Köztársaság, és ezen belül a magyar olimpiai sportmozgalom megítélését is.

Az ülésen ezt követően elfogadták a 976-ról 517 fősre szűkített olimpiai keret névsorát. A MOB az NSH jogászaival történt konzultáció alapján elkészített egy szerződéstervezetet, amely minden eddiginél részletesebb és szigorúbb. A 2008-as pekingi szereplésre esélyes 517 kiválasztottnak a  bizonyos mulasztások vagy doppingvétség esetére súlyos szankciókat tartalmazó megállapodást kötelezően alá kell majd írniuk, aki ezt nem teszi meg, nem nevezik az olimpiára.

Az ülés foglalkozott a budapesti olimpiai rendezés kérdésével is, és végül a grémium arra az álláspontra jutott: változatlanul támogatja, hogy - a szükséges feltételek megléte esetén - Budapest adjon otthont nyári olimpiai játékoknak. Azonban az elnökség a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ez ügyben született döntését tiszteletben tartva a Budapesti Olimpiai Mozgalom néven tömörült civil szerveződés bejegyzését a legjobb szándék ellenére sem tudja támogatni. A mozgalom elnöke, aki tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a MOB-on belül bátran kifejtheti törekvéseit, mint, ahogy a mozgalom többi tagja is.

Az elnökség végül több, szorult helyzetbe került szövetség támogatásáról döntött, így a külföldre kényszerült műugrók Eb-felkészülését egymillió forinttal támogatja. Hasonló nagyságrendű összeget folyósít az öttusa szövetségnek, hogy azzal a tönk szélére került, és a válogatottak nagy részét - köztük Balogh Gábort - foglalkoztató Honvéd-szakosztályt segítse. A MOB ezen túlmenően hárommillió forintot utalt át gyorssegélyként az evezős-szövetségnek, amely adminisztrációs okokból még nem kapta meg az állami támogatást, forrás híján azonban le kellene mondania az idei összes világversenyt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.