Új Európát rajzolnának a szociális fórum résztvevői Athénban

Egy új Európa megrajzolására tettek kísérletet az IV. Európai Szociális Fórum résztvevői pénteken Athénban egy esztendővel azt követően, hogy Franciaországban és Hollandiában népszavazáson utasították el az európai alkotmány tervezetét.

A békeaktivisták ezreit megmozgató rendezvénysorozat második napján kilenc szemináriumon foglalkoztak az Európai Unió helyzetével. Kidomborodott az a követelmény, hogy az eddiginél jóval hatékonyabban kell bevonni a népi döntések rendszerét az EU mechanizmusába. Általános vélemény volt az athéni Hellinikon sportcsarnokban vasárnapig tartó fórum résztvevői körében, hogy a jelenlegi európai politikai-társadalmi-gazdasági berendezkedéssel rengeteg gond van, és mindezt orvosolni kell.

Az egyik magyar hozzászóló, Gold Márton József, a Civil parlament elnöke megállapítása szerint az új Európát egy olyan civil társadalomra kell építeni, amely közvetlenül részt vesz a földrészt érintő döntéshozatali rendszerben. A négynapos fórum résztvevői kitértek az egész világot érintő társadalmi gondok kezelésének szükségességére. Hangoztatták, hogy küzdelmük a profit- és piacorientált világgal szemben az emberi és szociális jogok érvényre juttatására irányul.

A békéért folytatott harc jegyében az egyik felszólaló már az első napi vitasorozaton óva intette az Egyesült Álalmokat attól, hogy megtámadja Iránt, mert akkor Washingtonnak a világ békeszerető embereinek mozgósításával kell szembenéznie.

Pénteken a fórum néhányszáz résztvevője tüntetést tartott a Kuba területébe ékelődött guantánamói amerikai katonai támaszponton létesített börtöntábor bezárását követelve. Szombaton egyébként mintegy 30 ezer fős felvonulás várható Athénban, hogy a fórum ily módon is nyomatékot adjon az új és igazságosabb világról szőtt álmainak valóra váltásáért. Magyarországról több szervezet is részt vesz a IV. Európai Szociális Fórumon: a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Létforrás Ifjúságvédelmi Alapítvány, az MSZP Társadalompolitikai Tagozata, a Civil Parlament és a Hosszútávú Egészségvédő Program Egyesület küldte el képviselőit a nagyszabású athéni rendezvénysorozatra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.