A legnagyobbnak mindent szabad?

Megszűnhet-e az iwiw? Elboríthatja-e az új tulajdonos reklámmal? Felhasználhatja-e kereskedelmi célra a felhasználók adatait? - teszik fel egyre többen a kérdést a legismertebb hazai közösségi portál értékesítése kapcsán.

Amint arról beszámoltunk, az international who is who (iwiw) magyar internetes közösségi oldalt megvásárolta a legnagyobb magyarországi internetszolgáltató, és a lépés felhasználói körökben riadalmat keltett. A problémát leginkább az okozza, hogy a honlapon levő általános szerződési feltételek szerint a szolgáltatást és a szerződési feltételeket - beleértve az adatvédelmi szabályzatot is - a felhasználók külön értesítése nélkül lehet módosítani vagy megszüntetni, az üzemeltető egyik esetben sem tartozik senkinek tájékoztatással és felelősséggel. Az emiatt aggódó felhasználók láncleveleket kezdtek küldeni a közösségre "leselkedő veszélyekről" - e levelek minden állítását azóta cáfolta az új tulajdonos.

Az adatvédelemmel kapcsolatos érdeklődésünkre pedig a T-Online-tól a következő közleményt kaptuk: az adatvédelmi szabályzatot minden esetben kiegészíti a felhasználók részéről a regisztráció során tett adatkezelési hozzájárulás, amelyet a szolgáltató egyoldalúan nem változtathat meg. Az adatkezelési szabályzat változtatásának joga viszont képes biztosítani az adott oldal jogszabályoknak megfelelő gördülékeny működtetését. Az adatkezelési szabályzatot még nem állt módunkban áttekinteni, és szükség esetén megváltoztatni. Bár az oldalon megjelennek a reklámok, ezeket igyekszünk a személyes szférától távol tartani - zárul a levél.

Péterfalvi Attila adatvédelmi országgyűlési biztos szerint azonban ez a fajta korlátlan módosítási szabadság - amelyben a rendszerrel és az adatokkal bármikor bármit lehet tenni előzetes értesítés nélkül - nem írhatja felül az adatvédelmi jogszabályokat. A törvény ugyanis nem ad lehetőséget arra, hogy a felhasználó belépésekor (az akkoriban érvényes adatkezelési szabályzatnak megfelelően) megadott adatokat később más, például marketingcélokra használják. (A közösségi portál esetében jelenleg is folyik egy adatvédelmi vizsgálat.)

Mint körkérdésünkből kiderült, a hasonló rendeltetésű magyar oldalakon az iwiw-énél "ügyfélbarátabban" bánnak a személyes adatokkal. Az iwiw legnagyobb hazai ellenfelénél, a magyar tulajdonú MyVIP-nél átlagosan napi tízezerrel nő a tagság, ennek ellenére az összes módosításról a főoldalon beszámolnak, a radikálisabb változtatásokat pedig (például a cég eladását, amit egyébként nem terveznek) legalább öt nappal korábban bejelentik a felhasználóknak - mondta Holman Endre, az oldal egyik alapítója.

A lett kezdeményezésként indult, de hazánkban is egyre népszerűbb barátikör.com esetében az adatvédelmi szabályzat független a szerződési feltételektől, azonban ha bármelyik módosulna, a rendszer automatikusan tájékoztatja a felhasználókat a főoldalon keresztül - ismertette e közösség szabályait Keller József projektvezető.

Hazai közösségi portálok

Név Létszám (2006. 04. 28-án) Mióta működik?

Baratikor.com30 000három hónapja
Iwiw.hu640 000négy éve
MyVIP.hu255 000egy hónapja

Személyes adatok millióit érintette az adásvétel
Személyes adatok millióit érintette az adásvétel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.