Belülről jövő szépség

Az Év belsőépítésze címet az idén Görgényi Judit nyerte el, tizenkilenc pályázó közül. Jutalma a szakmai elismerés mellett egy aranyozott bronz emlékplakett és egymillió forint.

Az elismerést két munkája alapján kapta: a Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíjbiztosító Igazgatóság székházának rekonstrukciójáért és a budapesti Helikon Könyvesház belső terének tervezéséért. Az utóbbival kapcsolatban a zsűri felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros egyik legjobb, legszebb könyvesboltja példája annak, hogy a magyar belsőépítészet elmúlt ötven évének hatalmas értékei múlnak el nyomtalanul. Olyan értékek, amelyek a jövőben is kiállták volna az idő próbáját. Laki Péter, a díj alapítója elmondta: bár mindegyik pályázatot nívósnak ítélték, mégsem volt nehéz eldönteni, ki legyen a díjazott. - Amellett, hogy Görgényi Judit munkája volt a legszebb, a tönkrement épület helyreállítása fontosabb volt számára, mint az önmegvalósítás. A zsűri egyhangúlag ítélte neki a díjat. Görgényi Judit gimnazista kora óta tudja, hogy ezen a pályán szeretne dolgozni. - Éppen negyven éve, 1966-ban kaptam meg a diplomámat a Magyar Iparművészeti Főiskola építész tanszék, belsőépítész-tervező művész szakán - mondja. - Első munkám egy szekszárdi fodrászüzlet belső tervezése volt. A több mint harminc év alatt tervezett és bútorozott köz- és lakóépületeket egyaránt. A könyvesház több mint fél évig készült, belső terének kialakítására szabad kezet kapott. Bár a költségvetés szűkös volt, sikerült majdnem mindent megvalósítania, amit szeretett volna. A Fővárosi és Pest Megyei Nyugdíjbiztosító Intézet rekonstrukciója nehezebbnek bizonyult. A tervezés 2001-ben kezdődött, az építkezés három évig tartott, de itt sem kellett túl sok esetben megalkudnia.

- Bár Magyarországon főként középületek tervezésére kérik fel a belsőépítész tervezőket, előfordul, hogy magánszemélyek is igénybe veszik munkájukat lakásuk kialakításakor. Jelenleg nem dolgozom nagy terven, de nincs okom panaszra. Ez egy olyan terület, amelyre mindig szükség lesz - mondja Görgényi Judit, aki szerint most, amikor megkapta a díjat, szakmai tevékenységének java már a háta mögött van, így ez a kitüntetés akár a szép befejezés is lehetne, de ezt azért még nem szeretné.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.