A kereszténydemokraták az MDF felé is nyitnának

Semjén Zsolt szerint néhány hónap múlva eljöhet az idő, amikor az önálló frakciót alapító KDNP az MDF irányában is tájékozódni kezd. Csapody Miklós erre úgy reagált: a közeledés csak akkor lehetséges, ha a kereszténydemokrata frakció nem a Fidesz része lesz, és konstruktív ellenzékként viselkedik.

Semjén Zsolt évekkel ezelőtt már együtt szerepelt egy óriásplakáton Dávid Ibolyával. Akkor a Békejobb nevű kezdeményezés jegyében vállalt együttműködést a két politikus, de aztán a Fidesz egyirányúsító akarata érvényesült, és a Békejobb szétesett, Semjén pedig folytatta munkáját a "polgári kormány" államtitkáraként. Utóbb az MDF elnöke az Orbán-kabinet vereségének egyik okaként az apróbb konzervatív szervezetek (MDF, KDNP, MDNP, Vállalkozók Pártja) által 2000-ben létrehozott tömörülés fideszes szétverését jelölte meg.

Semjén most azt mondta lapunknak, szoros szövetséget képzelnek el a Fidesszel - hűségüket a frakciószövetséggel meg is pecsételték -, de ez nem azt jelenti, hogy az MDF felé ne mutatnának nyitottságot. A pártelnök szerint néhány hónap múlva, amikor az ellenzék tisztábban látja a külső és belső erőviszonyokat, szükséges lesz tárgyalást kezdeményezni az MDF-fel.

A fórum egyelőre óvatosan reagált Semjén Zsolt felvetésére. Csapody Miklós szerint a Fidesz és a KDNP a Szovjetunió-szindrómát produkálja. A birodalom szétesett, helyette jön most a Moszkva-barát Független Államok Közössége, amelynek vezérlőelve, hogy a főnök marad. Az MDF képviselője úgy látja, az erőltetett integrációt a tervszerű dezintegráció követi. Márpedig a fórum attól teszi függővé más szervezetekkel az együttműködést, hogy önálló és felismerhető arculatuk legyen. A Fidesz ugyanis - amellyel a KDNP frakciószövetséget kötött - nem konzervatív és nem keresztény párt. Arra a felvetésre, hogy Semjén bátor-e, hogy megelőlegezi a Fideszben árulónak tekintett MDF-fel a kapcsolatfelvételt, Csapody úgy reagált: Semjénnek a Békejobb idején kellett volna kockázatot vállalnia, de akkor nem tette. Az MDF ma önálló erő, a KDNP még nem az.

l Semjén Zsolt szerint az önálló frakció megalakításának racionális, politikai oka van. A KDNP elnöke erről
a Nap-keltében beszélt tegnap. Arra a kérdésre, volt-e egyházi nyomás arra, hogy ne a Fidesszel közös frakció szülessék, úgy fogalmazott:
"a KDNP tudatosan vállalja a történelmi keresztény egyházak társadalmi tanításának politikai képviseletét. (...) Ez nem jelenti azt, hogy az egyházaknak valamilyen egyházpolitikai kijáró szervezete lennénk."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.