Bizonytalan az új parlament megalakulásának időpontja

Bár érdemben már minden eldőlt, s jog szerint csak egy parlamenti hely sorsa bizonytalan, valójában hatvannégy listás mandátumot kell visszatartania az OVB-nek. Ha a bíróság úgy dönt, hogy Kecskeméten meg kell ismételni a második fordulót, aligha alakul meg a parlament május 16-án, a köztársasági elnök által megadott időpontban.

Amíg nem dől el minden egyéni választókerületben a képviselői hely sorsa, az Országos Választási Bizottság nem összesítheti a töredékszavazatokat, így nem is oszthatja ki az országos listáról a mandátumokat sem - szögezte le kérdésünkre Szigeti Péter, a testület elnöke. Márpedig a május 16-ára tervezett parlamenti alakuló üléshez szükséges időn belül nagy valószínűséggel nem lehet végérvényesen lezárni a választásokat.

A második választási forduló megismétlését kezdeményező kecskeméti jogorvoslati kérelem lehetséges következményeiről a bizottság szerdai ülésén tanácskozott. Álláspontja az, hogy az országosan összesített hivatalos eredmények megállapítására csak akkor lesz lehetőség, ha az eljárás a Bács-Kiskun megyei 2. számú választókerületben is jogerősen befejeződik. Addig az OVB nem adhatja át a kompenzációs listáról bejutó képviselők megbízólevelét, hiszen az egyéni körzetek eredménye befolyásolhatja az országos listás mandátumok megoszlását.

Az Országgyűlés alakuló ülését az alkotmány szerint a választást követő harminc napon belül kell összehívni. Elvileg előfordulhat azonban, hogy a jogorvoslati kérelmek elbírálása ennél hoszszabb időt igényel. Szigeti szerint joghézagról van szó, hiszen az alaptörvény nincs tekintettel például arra, hogy a külföldi szavazás miatt az egész eljárás a korábbihoz képest egy héttel hosszabb ideig tart. A határidő ezért még feszesebbé vált, és előfordulhat, hogy nem tartható.

Más vélemények szerint ez nem okoz gondot, hiszen a jogszabályok azt sem írják elő, hogy az új parlament csak akkor alakulhat meg, ha mind a 386 képviselő megjelenik. Az országos listáról bejutott 64 képviselő nélkül is határozatképesek lennének. Azt mindazonáltal senki nem vitatja, hogy az OVB álláspontja jogilag korrekt, míg politikai megfontolások a parlament mielőbbi összehívását indokolják.

l Kecskeméten aktualizálták a választói névjegyzéket, és már kinyomtatták a szavazólapokat - vagyis minden készen áll arra, hogy vasárnap - ha a bíróság is úgy dönt - megismételjék a második fordulót. Kérdés, hogy erről a választók miként szereznek tudomást. A lakosság tájékoztatása a helyi választási iroda feladata; arra már nincs idő, hogy postázzák az értesítéseket. A választópolgárokat például szórólapon és hangosbeszélővel felszerelt gépkocsival értesíthetik, ha a hét végén kinyitnak a szavazókörök. A fideszes Horváth Zsolt felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a második fordulóban az ő győzelmével végződött választás megismétléséről szóló döntés ellen, így a végső szót - minden bizonnyal ma - a megyei bíróság mondja ki. A másik oldal kifogása szerint szórólapokkal félrevezették a választókat, azt állítva, hogy Szécsi Gábor, a koalíció közös jelöltje visszalépett.

Szigeti Péter
Szigeti Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.