Identitás és integráció

Sólyom László szerint az a veszély fenyeget, hogy a határon túli magyarság a modernizációban lemarad.

A köztársasági elnök e megállapítást azon a sajtótájékoztatón tette, amely az általa kezdeményezett tegnapi konferenciát követte. A tanácskozáson szomszédos országokban élő magyar tudósok, közéleti személyiségek vettek részt. A nem nyilvános konferencián tizenhét tudományos előadás hangzott el a szomszédos országokból érkező meghívottaktól. Az előadásokat követően kerekasztal-beszélgetésre is sor került a határon túli magyar identitás kérdéseiről, a kisebbségi környezetben felnövő fiatal nemzedékek helyzetéről, a magyar támogatáspolitikáról.

Sólyom László a rendezvénynek otthont adó Sándor-palotában megtartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: megerősödött az a tény, hogy nem lehet általában a határon túli magyarságról beszélni. Az egyes országokon belül is rendkívül tagolt a magyarság helyzete, régiónként eltérnek a magyar emberek kilátásai - hangsúlyozta. Hozzátette: nagy a magyar ajkú népességfogyás mértéke a szomszédos országokban. Szociológiai felmérés szerint az említett térségekben a kisebbségi magyarok képzettsége a többségi lakossággal szemben rosszabb, a magyar ajkú értelmiség szinte hiányzik.

A köztársasági elnök elmondta, a meghívottak egybehangzóan állították: iskolák nélkül teljesen reménytelen az identitást fenntartani, és a magyar nyelvű egyetemek nem lesznek életképesek, ha a magyaroktatás nem az óvodában kezdődik. Kiemelte azt is: "a magyar identitás megtartásától elválaszthatatlan az integráció a többségi nemzetbe". A magyar kisebbségnek fontos tudni a többségi nyelvet, ha nem tudja, a munkaerőpiacon reménytelen a helyzete - hangoztatta.

Az államfő kifejtette, hogy az általa tervezett kisebbségi konferenciasorozat nem érinti a MÁÉRT-et és nem is illeszkedik annak kormányzati és politikai környezetébe. A határokon túli magyarsággal való törődést Sólyom "az elnöki protokoll részének és alkotmányos felelősségnek" nevezte. Elmondta, a következő ilyen tanácskozást őszre tervezik, ennek témája: a tömbmagyarság és a szórványmagyarság közötti különbségek, valamint a többes identitás kérdései.

Fix hányadot kér a költségvetésből Markó Béla

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttsége Budapestre utazik, miután megalakul az új magyar kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével - közölte csütörtökön Bukarestben Markó Béla, a szövetség elnöke. Markó szerint az RMDSZ elvárja, hogy az új magyar kormány minél hathatósabb politikai segítséget nyújtson az erdélyi magyarság számára, felhasználva a kétoldalú kapcsolatokat és a nemzetközi fórumokat - mondta Markó, aki átláthatóbb, stabil anyagi támogatást vár a jövőben a kultúra, az oktatás és a szellemi élet területén. Az RMDSZ vezetője a magyar miniszterelnöknek azt is fel kívánja vetni, hogy Budapest ezentúl a határon túli magyarság számára a mindenkori költségvetés előre meghatározott hányadát fordítsa. Ezzel ugyanis el lehetne kerülni, hogy a támogatási rendszer ki legyen szolgáltatva a költségvetés szeszélyeinek. (MTI)

A köztársasági elnök a konferencia résztvevõivel
A köztársasági elnök a konferencia résztvevõivel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.