Mohács: tüntetés egy emlékműért

Egyszemélyes tüntetést tartott tegnap a mohácsi városháza előtt Németh Imre helyi vállalkozó, aki azért demonstrált, hogy a baranyai város önkormányzata építse meg a Mohácsi Trianon Társaság által elképzelt Trianon-emlékművet.

Mint arról lapunkban korábban írtunk, a mohácsi társaság kezdeményezésére a városi közgyűlés tavaly úgy döntött, hogy Trianon-emlékművet állít. A képviselő-testület pályázatot írt ki a köztéri alkotás megtervezésére, s egy mohácsi képzőművész, Bosnyák Mihály munkáját ítélték a legjobbnak. Bosnyák emlékműve egy földön fekvő, vaskos, fehér mészkőből megformázott Magyarország, amit - az elszakított országrészek jelzéseként - körbevesznek újabb vaskos mészkövek.

A Trianon Társaságnak nem tetszett ez a koncepció, s a tíz taggal működő civil szervezet maga is készített egy emlékmű-tervet. A társaság elképzelése szerint egy keresztre feszített, töviskoszorúval megkoronázott Nagy-Magyarország gránittérkép idézné meg legméltóbban Trianon emlékét. A fenti elképzelést egy 1930-ban kiadott könyv borítóján látható grafikáról másolták le a civil szervezet tagjai.

Az emlékműterveket értékelte a képzőművészeti lektorátus is, s a szakemberek Bosnyák alkotását találták a legjobbnak. A lektorátus a Trianon Társaság tervét dilettánsnak ítélte. A civil szervezetet ez nem kedvetlenítette el, s az idén januárban aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy a város népszavazáson döntsön: melyik emlékmű épüljön meg, a társaságé, avagy Bosnyák Mihályé. A referendum kiírásához elegendő szignó összegyűlt, s ezért a városi közgyűlés februárban úgy határozott: április 23-án, a parlamenti választás napján a mohácsiak szavazzanak az emlékműről. Ám a Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal törvénysértőnek találta a mohácsi testület döntését, ugyanis - mint utóbb kiderült - a városatyák telefonon szavaztak a referendum kiírásáról. Telefonos szavazással azonban nem dönthet a közgyűlés semmilyen kérdésben - ez volt a megyei közigazgatási hivatal álláspontja.

Mint megtudtuk, a telefonos voksolásra azért volt szükség, mert a referendum kihirdetése és megrendezése között minimum 65 napnak kell eltelnie, s ha újabb közgyűlést kellett volna összehívni, akkor a népszavazást már csak április 23-át követően lehetett volna megtartani.

A közigazgatási hivatal észrevételének hatására a közgyűlés "lefújta" a népszavazást, s egyelőre - mint azt Mohács fideszes polgármesterétől, Szekó Józseftől megtudtuk - a köz-gyűlés nem is tervezi a referendum kiírását. A Trianon Társaság viszont - az aláírásgyűjtésre hivatkozva - ragaszkodik a népszavazáshoz.

Ezért tüntetett csütörtökön Németh Imre, aki tudósítónknak elmondta: biztosak abban, hogy a mohácsiak többsége a társaság tervét támogatja, ezért nem nyugszanak bele a referendum elmaradásába. Egyébként a közgyűlésből kiszivárgott információk szerint a városatyák épp azért nem akarják a referendumot, mert attól tartanak, hogy a voksolás eredménye alapján az önkormányzat kénytelen lesz megépíteni a társaság a lektorátus által dilettánsnak minősített emlékműálmát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.