Athénban megnyílt a IV. Európai Szociális Fórum

A világ békeszerető embereinek mozgósítására számítson az Egyesült Államok, ha megtámadja Iránt - hangoztatta a IV. Európai Szociális Fórum elnevezésű globalizációellenes nemzetközi találkozó egyik szónoka csütörtökön Athénban a rendezvény megnyitóján.

A rendezvénynek otthont adó Hellinikon sportcsarnokban, a 2004-es nyári olimpiai játékok egyik versenyhelyszínén akár 15 ezer ember is részt vehet a vasárnapig tartó vitasorozaton, amelyen egyebek között a világ legégetőbb társadalompolitikai kérdéseiről, a békére leselkedő veszélyekről és a súlyosbodó szociális problémákról lesz szó.

A fórum vendégei között több neves közéleti személyiség is van, mint például Susan George esszéista, Aleida Guevara, a néhai legendás kubai forradalmár, Ernest Che Guevara lánya, José Bové, a dél-franciaországi parasztmozgalmak vezére és Fausto Bertinotti, az olasz képviselőház új elnöke.

Az első napi felszólalások aggodalommal taglalták, hogy az Egyesült Államok Irán esetleges megtámadására készül. Az egyik szónok szerint Washington az egyik legnagyobb baklövését követné el ezzel, és ha valóban agressziót indít a közép-keleti ország ellen, iraki és afganisztáni jelenléte is rövid időn belül véget érne.

Egy francia trockista aktivista pedig arra hívta fel a figyelmet, ha az Európai Unió támogatná az esetleges Irán elleni hadjáratot, nehéz helyzetbe kerülne, tekintve, hogy energetikai szempontból nagyban függ a perzsa országtól.

A tervek szerint a mostani találkozó korántsem zajlik majd olyan zajos körülmények között, mint az ezt megelőző londoni. A résztvevők a sportcsarnokban kialakított tárgyalótermekben inkább az elmélyült vitákra és tartalmas szemináriumokra fektetik a hangsúlyt. Várhatóan azonban szombaton tömegfelvonulással is nyomatékot adnak gondolataiknak, a világról alkotott elképzeléseiknek. Ebbe a megmozdulásba az előzetes hivatalos becslések szerint 30 ezer ember fog kapcsolódni. Az athéni hatóságok 8 ezer rendőrt helyeztek készültségbe a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.