Mi lesz veled, iWiW?

Egy lánclevél szerint egy héttel azután, hogy a T-Online egymilliárd forintért megvette az iWiW-et - Magyarország legnagyobb, online közösségi hálózatát -, a cég máris azon ügyködik, hogy eltávolítsa a rendszerből a "haszontalan" felhasználókat. A tegnap óta terjedő levél szerint Simó György, a vállalat vezérigazgatója úgy döntött: mindenkit eltávolít, aki nem wiwezik elég gyakran, és fölöslegesen "foglalja a helyet" a szerveren.

A lánclevél

"Kedves Felhasználó! Ezúton szeretnénk segítségedet kérni a további fejlesztése érdekében. Nyilván te is észrevetted már, hogy az utóbbi időszakban a szolgáltatás sebessége lényegesen lassabb lett, illetve sok funkció nem elérhető. Ennek az az oka, hogy sok inaktív felhasználó van jelen a rendszerben. Ezek sajnos az aktív felhasználóktól veszik el az amúgy is szűkös erőforrásainkat. Hogy kiszűrjük ezeket a felhasználókat, a TE segítségedre is szükségünk van! Kérjük, küldd tovább ezt a levelet az összes ismerősödnek. Az üzeneteket regisztrálni fogjuk, és ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felhasználó vagy. Fáradozásaidat minden 50 elküldött üzenet után egy új meghívóval jutalmazzuk. Segítségedet előre is köszönjük. Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az minél több örömöt szerezzen minden felhasználónak. Köszönettel, Simó György vezérigazgató, T-Online Magyarország Zrt."

A Gépház és a T-Online is cáfol

A fenntartók az iWiW főoldalán csütörtökön üzenetet jelentettek meg, miszerint a levél hamis. "Sziasztok! Az elmúlt 24 órában egy hamis levél kering az interneten Simó György aláírásával. Kérünk mindenkit, hogy ne terjessze az üzenetet! Az iWiW-vel kapcsolatos gondolatokat és javaslatokat kizárólag az iwiw.blog.hu-n és az iWiW-en fogjuk megosztani. Gépház"

Az új tulajdonos hivatalos közleményt is kiadott, melyben határozottan cáfolnak mindent, amely a lánclevélben olvasható. "A T-Online cáfolja a levélben leírtakat, és egyben arra kéri az internetezőket, hogy a levelet NE továbbítsák ismerőseiknek. A rémhír azon állítása, amely szerint az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lelassult, és sok funkció nem elérhető szintén nem igaz, ahogy az sem, hogy az iWiW-en az üzemeltetők regisztrálnák a felhasználók által egymásnak elküldött leveleket, ezáltal nyomonkövetve az iWiW tagok levelezését" - olvasható a közleményben.

Az "ős-wiwesek" máshogy gondolják

A NOL úgy értesült, hogy néhány "ős-wiwes" alternatív közösségi hálózat létrehozását határozta el. Elképzelésük az, hogy egy valóban önszervező és önkormányzó, non-profit virtuális teret hoznak létre, ahová meghívják majd azokat az iwiw-felhasználókat, akik szintén hátat fordítanak a T-Online tulajdonába került, szerintük pusztán üzleti érdekeket követő klikk-gyárnak. Az iwiw-et elhagyókat többek között az háborította fel, hogy az eredetileg szintén önszervező és nonprofit alapokon - részben a felhasználók adományai és munkája révén - működtetett közösségi portált tulajdonosai úgy adták el, hogy előzőleg nem értesítették ezen szándékukról a felhasználókat, és így nem adták meg nekik a döntés lehetőségét, hogy rendelkezzenek a részben személyes adataikat, kapcsolatrendszereiket, levelezési és egyéb szokásaikat tartalmazó adatbázis eladásáról. A NOL-nak neve elhallgatását kérve nyilatkozó egyik szervező azt is kifejtette: a T-Online vételi szándékát tökéletesen megértik, nem tartják azonban kedvező fejleménynek, hogy a legnagyobb közösségi portál egy olyan vállalatcsoport kezébe került, amely - legalább is Magyarországon - inkább kerékkötője, mint előmozdítója lenne az internetezés mind gyorsabb elterjedésének.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.