Öt polgármesteri helyet szeretne az SZDSZ Budapesten

A jelenlegi kettő helyett legalább öt SZDSZ-es kerületi polgármesteri helyet szeretne elérni az őszi választásokon a fővárosi SZDSZ, amelynek elnöke az ehhez szükséges kormánypárti összefogásról politikai egyeztetést kezdeményez szocialista kollégájával.

Lakos Imre csütörtökön elmondta, hogy a főpolgármesteri pozícióra nem terjed ki ez az egyeztetés, mivel ennek a posztnak a sorsa országos szinten dől el. A politikus nem kívánt véleményt nyilvánítani a Népszabadság azon cikkéről, miszerint a szocialisták Demszky Gábor helyett Kuncze Gábort látnák szívesen a főpolgármesteri poszton. Emlékeztetett viszont arra, hogy Kuncze Gábor korábban már jelezte, ha Demszky Gábor ismét indulni kíván, akkor ő lesz az SZDSZ jelöltje.

Lakos Imre kifejtette, hogy az I., a III., a IV., a VI., a XII., a XIV. és a XXII. kerületben látnak esélyt arra, hogy növeljék az SZDSZ-es polgármesterek számát. Adottnak tekintik a VIII. és a IX. kerületet, ahol jelenleg is SZDSZ-es a polgármester.

A politikus szerint a közös jelöltekről mielőbbi megegyezésre van szükség, mivel az október elején várható önkormányzati választásokon indulóknak már augusztusban gyűjteniük kell az ajánlócédulákat. Az elnök úgy véli, hogy az időkényszer miatt nem lenne jó dolog, ha "bebetonozódna" bármelyik fél álláspontja. Ezért még időben el kell kezdeni az egyeztetéseket - tette hozzá.

Megjegyezte: az SZDSZ azt vállalná, hogy ahol nem ők jelölnek, ott az MSZP-s indulót támogatják. Közös jelölttel ugyanis jó eséllyel indulhatnak még akár az erős polgári bázisnak számító XII. kerületben is - hangsúlyozta a szabad demokrata politikus.

Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke az MTI megkeresésére nem reagált.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.