Részleges luxemburgi nyitás a munkaerőpiacon

Néhány nappal a május 1-i határidő lejárta előtt a luxemburgi kormány bejelentette, hogy – élve a lehetőségekkel – nem nyitja meg munkaerő piacát a 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai ország számára. Három, munkaerőhiánnyal kűzdő ágazatban azonban a korlátozások megszűnnek.

Április 27-én Luxembourgban bejelentették, hogy nagy szomszédaihoz hasonlóan a kicsiny Luxemburg sem nyitja meg kapuit a Kelet-Európából érkező munkavállalók előtt, bár a 2004. május 1-i csatlakozást követően letelt az első két év. Három területen azonban a nemzetgazdaság érdekeire hivatkozva a munkavállalási engedélyek kiadása egyszerűsített, kvázi automatikus eljárás lesz. Ezek a mezőgazdaság, a szőlő- és bortermelés valamint a szálloda- és vendéglátóipar, ahol eddig is sok idénymunkás dolgozott.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter február végi budapesti látogatása során a magyar tárgyaló partnerek felvetették, hogy a nagyhercegség részéről példa értékű lenne a munkaerő piac teljes megnyitása, mivel sok honfitársunk talált elutasításra a munkavállalási engedélyek elbírálása során. A luxemburgi Külügyminisztérium információi szerint azonban ez a szám elenyésző, az évi több tucat kérelmező szinte minden esetben pozitív megítélésben részesült.

Természetesen – tették hozzá – valamennyi ország azonos elbírálás alá kell hogy essék.

A Népszabadság luxemburgi levelezője megtudta, hogy 2005-ben a miniállamban 500 munkavállalási engedélyt adtak ki kelet-európai országokból érkezők számára. A közel 450 ezer lakosú országban a foglalkoztatottak teljes száma 290 ezer.

A luxemburgi munkanélküliség hónapról hónapra történelmi rekordokat ér el, 2006 elején 14 ezren voltak munka nélkül, amely az aktív népesség 6.5 százaléka.

Földes György (Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.