Ki kell használni az EU-pénzek lazított szabályait

Hatékonyság, jobb szabályozás, átláthatóság - brüsszeli sajtóbeszélgetésén Matti Vanhanen finn kormányfő ezeket hangsúlyozta országa júliusban kezdődő EU-elnöksége kapcsán, amelyet csütörtökön egyeztetett Barroso bizottsági elnökkel.

Az EU-pénzek felhasználásáról

Decemberben, a hétéves keretköltségvetés elfogadásakor lazítottunk a felzárkóztatási források felhasználási szabályain. Vannak közöttünk, akik azt mondják: túl sokat is könnyítettünk. Most az a legfontosabb, hogy a pénzek ne vesszenek kárba, az új tagállamok jól fel tudják használni azokat.

Az EU bővítéséről

Immár csak Bulgárián és Románián múlik, hogy az Európai Bizottság javasolja-e vagy sem januári belépésüket, s az EU-tanács elfogadja-e azt. Korai még arról beszélni, hogy a júliusban induló finn EU-elnökség alatt milyen ágazati védzáradékok életbe léptetése merülhet fel. Előre kell lépnünk a horvát és a török dosszié ügyében is. Alapvető, hogy Törökország az év végéig, a kijelölt határidőig elfogadja az ankarai jegyzőkönyvet, s ezzel lehetővé tegye a ciprusi áruk bejutását kikötőibe.

Az unió alkotmányos szerződéséről

Júniusban már nem lesz elegendő, ha egyszerűen meghosszabbítjuk a tavaly nyáron adott egyéves gondolkodási időszakot. A tagállamok több mint a fele ratifikálta a szöveget. Bízom benne, hogy hamarosan a helsinki parlament is zöldjelzést ad; a szakbizottságban legalábbis nagy többséget kapott az alkotmány. Magát a szöveget erős, jó kompromisszumnak tartom, s ha életben akarjuk tartani, valamit tennünk kell. De túl sokat sem szabad várnunk. Meg kell várnunk a franciaországi és hollandiai választásokat. Elképzelhető, hogy az intézményi reformokat illetően inkább a meglévő EU-szerződések továbbalakításában kell gondolkodnunk.

Konkrét javaslatok

Ha közelebb akarjuk hozni Európát az emberekhez, úgy praktikus eredményeket kell felmutatnunk. Ilyen a versenyképesség fejlesztésében, az innovációban való előrelépés. Azt remélem, hogy az év végére megállapodásra jutunk a szolgáltatási irányelvben, a vegyipari regisztrációs (REACH), illetve a munkaidőt szabályozó irányelvben.

Energiaválság

Egyre jobban aggaszt, ami történik. Attól tartok, hogy a magas olajár hatása a vállalkozások után a háztartásokat is eléri. Energiafüggőségünk csökkentését nem szabad levenni a napirendről, ez ma Európa legfontosabb közös problémája. Rendben kell tenni az EU gáz-, és villamosáram-piacát is, előrelépni a bioenergia elterjesztésében.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.