Lassan visszatérnek a kitelepítettek

Lassan, de folyamatosan apad a Tisza és a Hármas-Körös, így talán a jövő hét elején mindkét folyónál feloldhatják a rendkívüli árvízvédelmi készültséget.

A Szelevényről, Tiszasasról, Csépáról és a csongrád-nagyréti tanyákról kitelepítettek várhatóan már a közeli napokban, pénteken vagy szombaton visszaköltözhetnek otthonaikba.

- Ezt az árvizet Magyarország megúszta - jelentette ki tegnap egy szolnoki sajtótájékoztatón Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. - Hozzátette: az országnak még soha nem kellett ilyen nagy kiterjedésű és magas vízszinttel járó áradást átvészelnie. A tárca vezetője szerint elismerés illeti a vízügyi szervezeteket és azt az együttműködést, amely az árvízi védekezést jellemezte. Kiemelte, hogy miközben a környező országokban emberéleteket is követelt az árvíz és több tízezer ember maradt fedél nélkül, addig Magyarország sikeresen küzdött meg az eddigi rekordokat több szakaszon is megdöntő dunai és tiszai árhullámmal. - Mindez óriási költséggel járt: január óta a belvíz, majd az árvíz elleni védekezésre már 16 milliárd forintot költött el a vízügy, s várhatóan többmilliárdos lesz a honvédség, a katasztrófavédelem és az önkormányzatok kiadásait összesítő számla is - közölte a miniszter. Hozzátette: ahogyan volt pénz a védekezésre, lesz a helyreállításra és a fejlesztésre is. A második nemzeti fejlesztési tervben 2007 és 2013 között 200 milliárd forint jut árvízvédelmi beruházásokra: folytatják a Vásárhelyi-tervben megjelölt Tisza-völgyi fejlesztéseket, a vésztározók építését, befejezik a Duna teljes árvízvédelmi fővédvonalának kiépítését, és lesz pénz a Tisza mellékfolyóin - különösen a most gyengének bizonyult Körösökön, valamint a Hernádon, a Zagyván és a Tarnán - a védművek korszerűsítésére. Persányi közölte: két-három hét múlva, amikor a mostani árvízi védekezést már befejezik, a jól végzett munkát megünnepelhetik azok, akik a tiszai és a dunai árvizet legyőzték.

A Hortobágy-Berettyón még mindig a legmagasabb, harmadfokú készültséget kell fenntartani Bucsa és Nádudvar között - közölte a Tikövízig védelemvezetője, Kóthay László. A Tiszán és a Hármas-Körösön továbbra is a korábban megrogygyant tíz töltésszakaszon dolgoznak a legintenzívebben, erősítik a gátakat és folyamatos figyelőszolgálatot tartanak fenn - mondta Varga László, a Kötikövízig vezetője. Hozzátette: újabb töltésrepedésről nem kaptak jelentést, a meglévő rézsűsuvadásokkal sikeresen megbirkóztak. Az apadás ugyan lassú - a Tisza középső szakaszán átlagosan napi 10 centiméteres, az alsó szakaszokon, Szeged környékén 11-13 centiméteres -, de ha az időjárás kedvező marad, a jövő hét elején talán meg lehet szüntetni a rendkívüli készültségi fokozatot. A két hete, a kőröszugi gátszakadás veszélye miatt Szelevényről, Csépáról, Tiszasasról és a csongrád-nagyréti tanyákról kitelepített emberek a vízügyesek szerint talán már pénteken vagy szombaton visszaköltözhetnek otthonaikba - erről a Szolnok megyei védelmi bizottság hozhat határozatot.

l Továbbra is több mint tizennégyezer ember tölti napjait lakhelyén kívül Romániában a dunai árvizek miatt, noha egy részük lassan-lassan hazaköltözik. Szerdáig összesen 14 143 volt a kitelepítettek száma, többségük továbbra is a déli Dolj megyében van (8184). Az összesítés szerint eddig 157 települést érintett a természeti csapás, 5567 háztáji gazdaság és 2757 ház van víz alatt, 740 épület omlott össze, 122 lakóházat fenyeget az omlás veszélye. Áram nélkül maradt 13 település. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.