Az MSZP Kuncze Gábort látná szívesen Budapest élén?

Kemény küzdelem várható a koalíciós tárgyalásokon a főpolgármesteri posztért. Az valószínű, hogy Demszky Gábor lesz az SZDSZ jelöltje, ha úgy dönt, hogy indul. Csakhogy az MSZP azt venné szívesen, ha Kuncze Gábor lenne a közös jelölt. A Fidesz Tarlós Istvánban gondolkodik, az MDF Katona Kálmánban.

"Demszky Gáborral nem sok mindent lehet kezdeni, de azért megpróbáljuk" - így hangzik az egyelőre nem túl határozott szocialista álláspont a főpolgármesteri poszt ügyében, amely könnyen elképzelhető, hogy része a jelenlegi koalíciós tárgyalásoknak. Bár az MSZP-sek többsége szívesen cserélne Budapest első emberének posztján, az utóbbi három ciklus tapasztalata, az SZDSZ elszántsága, illetve a főpolgármester személye arra mutat, hogy csak kemény küzdelmek árán lehetne változtatni a jelenlegi helyzeten.

Emlékeztetőül: 2002-ben Demszky 46,7 százalékkal tarolt, fideszes riválisára, Schmitt Pálra mintegy 10 százalékot verve, szocialista vetélytársát, Gy. Németh Erzsébetet több mint 23 százalékkal utasította maga mögé. Az SZDSZ okkal mondhatja: Demszky garantálhatja Budapestet a koalíciónak. Ráadásul a szabad demokratáknak - vélekednek a szocialisták - szükségük van egy olyan erős emberre, aki független az MSZP-től, így sikerei kizárólag az SZDSZ népszerűségét növelik.

Egyelőre azonban a szocialisták a nyilvánosság előtt határozottságot mutatnak. Molnár Gyula, a párt budapesti elnöke például arról beszél, hogy a budapestiek 30-40 százaléka nem szavazna a jelenlegi városvezetőre. Az SZDSZ-nél viszont azzal a legutóbbi közvélemény-kutatással replikáznak, ami szerint Demszkyt a fővárosiak 45 százaléka támogatja, Molnár Gyulát viszont csak húsz.

Néhány szocialista vezető azt hangoztatja, hogy a párt tanult a 2002-es leckéből, és még egyszer nem megy bele egy olyan "visszaléptetési mizériába", ami Gy. Németh Erzsébet körül bontakozott ki négy éve. (Az SZDSZ folyamatosan próbálta kikényszeríteni, hogy a szocialista jelölt lépjen vissza.) Bonyolítaná a helyzetet, ha ringbe szállna egy országos súlyú szocialista politikus. Ám az MSZP valószínűleg nem kockáztat egy újabb "Zugló-szindrómát", amikor sem a szocialista, sem az SZDSZ-es jelölt nem lépett vissza a másik javára, s így hiába szerezték meg együttesen a voksok mintegy 60 százalékát, végül a Fidesz polgármester-jelöltje futott be.

Ezeket az aggályokat egy közös jelölttel lehetne eloszlatni. A szocialisták ebbe az irányba próbálják tolni a tárgyalásokat. Az MSZP vezérkarának több tagja is úgy véli: majdnem biztos, hogy a jelölt nem a szocialisták közül kerül ki, ugyanis az esetleg esélyes Molnár Gyuláért cserébe túl nagy árat kérnének a koalíciós tárgyalásokon a szabad demokraták. És fordítva: ugyanez a helyzet Demszky Gáborral is. A szocialista kompromisszumot a jelek szerint úgy hívják: Kuncze Gábor. (Korábban Kóka János neve is felmerült, de már nem.) A helyzetet bonyolítja, hogy nem tudni, mik a szándékai Demszky Gábornak, aki tegnap bejelentette: a közeljövőben dönti el, hogy ötödször is ringbe száll-e a főpolgármesteri posztért.

Van olyan liberális politikus, aki látna rációt Kuncze elindításában, csakhogy ehhez már korábban meg kellett volna egyezni Demszkyvel. A jelenlegi főpolgármesternek nincs igazán mit ajánlani, ráadásul a budapesti választási eredmények csak megerősítették abban, hogy érdemes mindenképpen újra indulnia a posztért. Az SZDSZ dönthet másként, de ha Demszky függetlenként is megmérettetné magát, átírhatja az erősorrendet, és akár a Fidesz jelöltjét is nyerő pozícióba hozhatja. Az egyik SZDSZ-es politikus attól tart, hogy az államfőválasztáshoz hasonló helyzet alakulhat ki, ha mindkét párt megmakacsolja magát.

A Fidesz is keresi azt a jelöltet, aki eredménnyel szállhatna versenybe a számukra most elérhetetlennek tűnő főpolgármesteri székért. Információink szerint Tarlós István, Óbuda- Békásmegyer független polgármestere indulhat a Fidesz támogatásával ősszel a posztért. Úgy tudjuk, még ebben a hónapban döntést hoz erről a legnagyobb ellenzéki párt, s a 2002-es választásokhoz hasonló taktikát választ: Tarlós - az akkor indult Schmitt Pálhoz hasonlóan - független jelöltként állna sorompóba, az ellenzéki párt támogatásával. Tarlós indítása mellett szól, hogy a kerületi polgármesterek közül az ő ismertsége a legnagyobb a fővárosban. A Fideszen belül mindazonáltal van olyan vélemény is, hogy az óbudai polgármester annyira öntörvényű, hogy jelölése többet árthat, mint amennyit használna.

Az MDF önállóan indul az önkormányzati választáson, és Katona Kálmán személyében lesz főpolgármester-jelöltje is - jelentette be Herényi Károly. Katona a 2002-es választásokon a Fidesz-MDF-MKDSZ közös budapesti listavezetője volt, viszont helyette - Orbán Viktor akaratának megfelelően - Deutsch Tamás lett a fővárosi frakcióvezető. Katona Kálmán ezt követően csatlakozott az MDF-hez, s jelenleg a fórum fővárosi képviselője.

l Külön tárgyalást ékelnek be az egyeztetések menetrendjébe a sürgős gazdasági intézkedésekről a szocialisták és a szabad demokraták. Az eredeti, Balatonőszödön meghatározott ütemterv szerint a kilenc munkacsoport vezetőinek a jövő hét elején kell referálniuk arról, milyen változásokat tartanak szükségesnek a saját területükön. Addig azonban számos kérdésnek feszülnek még neki a tárgyaló felek - ma kezdődnek a megbeszélések arról, milyen ütemben számolható fel a megyerendszer, és hogyan készíthető elő a hét régióra alapozott új közigazgatási struktúra.

A közös kampányzárón még teljes volt az egység
A közös kampányzárón még teljes volt az egység
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.