Kulcsár Attila: Bűnös vagyok!

Bűnösnek vallotta magát a Fővárosi Bíróság előtt szerdán a brókerper elsőrendű vádlottja. Kulcsár Attilát és 21 társát többmilliárdos sikkasztással, pénzmosással, orgazdasággal és okirat-hamisítással vádolja a Fővárosi Főügyészség.

Kulcsár Attila nem tesz vallomást a bíróság előtt. A brókerper első tárgyalási napján a többmilliárdos sikkasztással vádolt bróker Varga Zoltán bíró azon kérdésére, hogy kíván-e vallomást tenni, írásos nyilatkozatot adott át, amelyben elismerte bűnösségét. Közölte ugyanakkor, hogy továbbra is fenntartja a nyomozás során tett vallomásait. Leszögezi, hogy azokban egyetlen tényt vagy eseményt nem ferdített el, nem zárta ki azonban annak a lehetőségét, hogy nem minden eseményre és körülményre emlékezett kellő pontossággal. "Tudom, hogy súlyos bűncselekményt követtem el. Megbántam, amit tettem" - így fogalmazott Kulcsár, hozzátéve, hogy szégyelli magát, amiért visszaélt a K&H Bank és brókercége, a K&H Equities vezetőinek a bizalmával. "A nyomozás idején tett vallomásaimat fenntartom. Azért segítettem a nyomozó hatóságnak feltárni e szövevényes ügy részleteit, hogy ezzel is hozzájáruljak az általam okozott kár megtérüléséhez" - közölte.

Kulcsár megszólalása előtt Zarán Viktor ügyész mintegy két órán át ismertette a Fővárosi Főügyészség vádiratát, amely összefoglalja a bróker villámgyors karrierjét a K&H-nál. Részletezi, hogy a másodrendű vádlott, Kerék Csaba instrukciói alapján Kulcsár miként kezdte használni tudtuk nélkül az ügyfelek pénzét a Kerékkel közös befektetéseik megvalósítása érdekében, a bank és a brókercég belső ellenőrzési rendszereinek hiányosságait kihasználva. A csaknem 80 oldalas vádirat sorra veszi azokat a bűnös tranzakciókat, amelyekkel a vádlottak 1998-tól a 2003-as összeomlásig 8,3 milliárd forintnyi kárt okoztak az ügyfeleknek, illetve rajtuk keresztül a banknak.

Az ügyfelek, akik befektetésükre hamis igazolásokat kaptak - Kulcsár Attila ugyanis telefonon diktálta be az egyes ügyfelek épp aktuális egyenlegét munkatársainak, és az ő "bemondásai" alapján készültek az egyenlegkimutatások -, kevés kivételtől eltekintve nem tudtak arról, hogy a brókerüktől kapott pénz (amit az esetek többségében nejlonzacskóban szállított házhoz az ügy huszonegyedik rendű vádlottja, Szekér Gyula, azaz "taxis Gyuszi") bűncselekményből származik.

A brókerperben első fokon legkorábban 2007 közepén várható ítélet. Bírói kérdésre a 22 vádlott egyöntetűen úgy nyilatkozott: nem járul hozzá, hogy róla a tárgyalóteremben kép és hangfelvétel készüljön; így nyilatkozott az egykori médiaszemélyiség, Forró Tamás mellett Kerék Csaba is, aki egyébként éppen egy tévéstúdióból érkezett a tárgyalásra. A vádlottak közül Kulcsáron kívül még heten nyilatkoztak úgy, hogy nem kívánnak vallomást tenni a bíróság előtt, vagy ha el is mondják az álláspontjukat, a kérdésekre akkor sem válaszolnak. Az ő esetükben így a nyomozás alatt tett vallomásukat használja fel a bíróság.

Varga Zoltán bíró tanácsa a vád ismertetése és az adategyeztetés után Kulcsár nyomozati szakban tett több kötetre rúgó vallomásának felolvasásával kezdte meg a hazai kriminalisztika történetének egyik legnagyobb sikkasztá- si-pénzmosási ügyének tárgyalását.

K&H - túl a válságkezelésen

A "brókerügyben" alaposan megtépázott hírnevű Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) az egyetlen volt tavaly a nagyobb hazai kereskedelmi bankok között, amely nem tudta növelni nyereségét, sőt, eredménye hajszálnyival rosszabb is lett az egy évvel korábbinál. A látszólag gyenge 2005-ös számok mögött ugyanakkor egy kifejezetten sikeres válságkezelés áll, amely a botrányt követően nemcsak arculatában fiatalította meg a második legnagyobb hazai hitelintézetet - a brókerügyben elkopott logót lecserélték a banknál -, de a sorozatos marketingkampányoknak, és a korábbinál versenyképesebb kamatoknak köszönhetően a társaság növekedése is igen dinamikus maradt: hitelkihelyezéseit mintegy húsz százalékkal, betétállományát huszonhárom százalékkal tudta növelni, lakossági devizahiteleinek állománya pedig megduplázódott egy év alatt.

A botrány hullámai ugyanakkor tavaly is tovább erodálták a kereskedelmi bank eredményeit: az "arcfelvarrás" - az új dizájn és a nagy költségvetésű reklámkampányok - kiadásai, de főleg a brókerüggyel összefüggő perek miatt kötelező - az előző évi 8,5 milliárd után - újabb 15 milliárd forintos tartalékképzés a profit majd harmadát emésztette fel. (R. R.)

A vádlottak és védõik. Az elmúlt években ismertté vált arcokat kérésükre kell kitakarnunk
A vádlottak és védõik. Az elmúlt években ismertté vált arcokat kérésükre kell kitakarnunk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.