Rendkívül lassú az apadás a Tiszán

A Tisza teljes hosszán továbbra is rendkívül lassú az apadás; a folyóaz előrejelzések szerint várhatóan csak a jövő hét végéig tér visszamedrébe. A két héttel ezelőtti tetőzések óta 50-70 centimétert csökkentugyan a vízszint, de még mindig rendkívüli vízmagasság terheli agátakat.

Persányi Miklós vízügyi miniszter szerint még folytatni kell ugyan a védekezést, de mint mondta, ezt az árvizet Magyarország megúszta. Közölte, várhatóan a kormány jövő heti ülésén dönt a Közép-Tiszára elrendelt rendkívüli védekezési fokozat visszavonásáról, ezzel a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

A vízügyi szervezetek ár- és belvízvédekezéssel kapcsolatos kiadásai megközelítik a 16 milliárd forintot. A helyreállítás, a védművek gyenge pontjainak megerősítése előreláthatólag további négymilliárd forintba kerül majd.

Szolnoknál reggel 949 centimétert mutatott a Tisza vízmércéje, ezzel a városnál a mértékadó árvízszint alá került a folyó vízszintje, az apadás mégis ezen a részen a leglassúbb. A Közép-Tiszán az apadás napi üteme továbbra is csak 9-11 centiméter között várható.

A Hármas-Körös teljes szakaszán az apadás ütemét a Tisza határozza meg, ott az elkövetkezendő napokban 10-12 centiméterhez közeli napi apadási ütemmel lehet számolni. Változatlanul rendkívüli árvízvédelmi készültség tartanak fenn 310 kilométeren a Tisza, a Zagyva és a Hármas-Körös meghatározott szakaszain.

A legutóbbi, a Hármas-Körös mentén Istvánházánál történt töltésrézsű-csúszásnál a védművet sikerült stabilizálni. A magas vízállás miatt még mindig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kell fenntartani a Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között.

A Tisza alsó szakaszán közben elkezdődött az árvíz okozta károk felmérése; több mint huszonöt helyen van szükség azonnali helyreállítási munkára a különböző védműveknél. A Duna Tisza-torkolati szakaszán nagyon lassú az apadás, a hétvégére pedig csekély áradást jeleznek előre a szerb vízügyi szakemberek.  A számítások szerint ez csupán az apadás ütemét lassítja. Az előrejelzések szerint a hét végéig jelentős csapadék nem várható.

Magyarországon összesen 1.645 kilométernyi védvonalon van készültség, ebből 710 kilométeren rendkívüli fokozat, a védekezésben közvetlenül 4.700-an vesznek részt.

Kedd óta 267-en költözhettek vissza otthonukba. A veszély csökkenése miatt jelentősen csökkenteni lehetett a védekezésben résztvevő katonai és tűzoltósági alakulatok létszámát. A lakossággal együtt jelenleg összesen 13.100 ember dolgozik a gátakon. A Tisza és mellékfolyóinak térségében még 1.785-en várnak arra, hogy visszaköltözhessenek otthonukba.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.