Az EU most nem tárgyal Szerbiával

Az Európai Unió szerdán felfüggesztette Szerbia és Montenegróval a stabilitási és társulási szerződésről szóló tárgyalásokat; a két küldöttség jövő csütörtökön így már nem is találkozik. Ezt Olli Rehn, a huszonötök nevében tárgyaló Európai Bizottság bővítési illetékese azt követően jelentette be, hogy egyeztetett Carla Del Ponte hágai főügyészzel.

A napok óta várható lépés oka is jól ismert: Belgrád továbbra is “tartozik" a hágai Nemzetközi Törvényszéknek hat, háborús bűnökkel vádolt személy kiadatásával. A mident eldöntő kulcsszereplő közülük azonban Ratko Mladics tábornok, akit Hágában Szarajevó 1992-95-ös ostromáért, valamint a nyolcezer boszniai muzulmán életét követelő srebrenicai mészárlásért tartanak főbűnösnek. Del Ponte a vele kapcsolatos belgrádi huzavonát és ígérgetéseket hangsúlyozottan negatívan értékelte. Különösen kártékonynak nevezte Vojiszlav Kostunica szerb kormányfőnek az utolsó utáni pillanatban tett felhívását; ő arra szólította fel a 62 éves Mladicsot, hogy adja fel végre magát, “s ne engedje szenvedni az államot és a népet." A hágai főügyész szerint ilyen lépésre várni illúzió, miközben tudomása szerint Mladics házról házra járva bujkál Belgrád környékén, az elfogására tett szerb erőfeszítések pedig “nem szakszerűek."

Rehn elmondta: még mindig tartható, hogy Brüsszel és Belgrád az év végéig lezárja a tárgyalásokat. De ehhez gyorsan folytatni kell azokat, márpedig a folytatás feltétele, hogy a szerb vezetés együttműködési készsége “drasztikuan javuljon" a hágai törvényszékkel. Szerbia a társulási szerződéssel az EU előszobájába léphetnek, s az országban a 2014-es uniós tagságot ambicionálják.

(Brüsszeli tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.