Élettársi közösségben is járjon családtámogatás

A családtámogatások rendszerét szabályozó törvény módosítására tett javaslatot az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszternek Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese, aki szerint erre azért van szükség, hogy az élettársi közösségben nevelkedő gyermekek a családi pótlék összegének megállapításánál azonos elbírálás alá essenek a nagycsaládban élő gyermekekkel.

Takács Albert szerdán kiadott közleményében kifejtette: sérti a gyermekek egészséges testi, szellemi, erkölcsi fejlődéshez, valamint az állam és a társadalom részéről nyújtott gondoskodáshoz való alkotmányból fakadó jogát, valamint a diszkrimináció tilalmát az, hogy a törvény nem biztosítja a nagycsaládosoknak járó kedvezményeket akkor, ha a szülők egymás gyermekeit egy háztartásban, de csupán élettársi közösségben nevelik.

A helyettes ombudsman vizsgálatát megalapozó beadvány előterjesztője azt sérelmezte, hogy a családi pótlék összegének, valamint az ingyenes tankönyvtámogatásnak a megállapításánál nem illeti meg őket a nagycsaládosoknak járó kedvezmény, mert nem házassági, hanem élettársi közösségben neveli párja két gyermekét és saját, korábbi házasságból született két gyermekét.

Takács Albert megállapította, hogy a családok támogatásáról szóló jogszabályok nem szólnak az élettársi közösségben élők gyermekeiről, így az ilyen körülmények között élő gyermekek szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése nem szerepel a törvény céljai között. Ennek következtében viszont ezek a gyermekek a kedvezmények és támogatások megállapításakor hátrányt szenvednek az olyan gyermekekkel szemben, akik nagycsaládnak minősülő közösségben élnek.

"Ez pedig egyértelműen sérti a diszkrimináció alkotmányból fakadó tilalmát, valamint az élettársi kapcsolatban élő és egymás gyermekét közösen nevelő szülők gyermekeinek egészséges testi, szellemi erkölcsi fejlődéséhez szükséges, az állam és a társadalom részéről nyújtott gondoskodáshoz, támogatásához való jogát. Ennek megszüntetése érdekében tettem jogalkotással kapcsolatos javaslatot az illetékes miniszternek" - írta közleményében Takács Albert. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.