Nem ismétlik meg a második fordulót Hódmezővásárhelyen

A Területi Választási Bizottság döntését helybenhagyva a Csongrád Megyei Bíróság is elutasította egy civil szervezet és egy magánszemély beadványát, amelyben a Csongrád megyei 6. választókerületben új választás elrendelését kérték - tájékoztatta az MTI-t Cseh Attila, a bíróság elnökhelyettese.

A helyi választási bizottság döntése szerint a hódmezővásárhelyi központú választókerületben az országgyűlési képviselői mandátumot Lázár János, a Fidesz-KDNP jelöltje szerezte meg. A Hódmezővásárhely és Vidéke Demokratikus Szövetség, valamint Mónos Áron hódmezővásárhelyi lakos a határozattal szemben fellebbezéssel élt, kérve a közzétett választási eredmény megsemmisítését, és új választás elrendelését - áll a bíróság MTI-hez eljutatott közleményében.

A beadványok benyújtói fellebbezésüket arra alapozták, hogy Lázár János a választások során sorozatos törvénysértéseket követett el, amelyekkel befolyásolta a választópolgárokat. A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság mindkét fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasította arra hivatkozva, hogy nem felelnek meg a választási eljárási törvényben rögzített feltételeknek.

A Csongrád Megyei Bíróság felülvizsgálati eljárás keretében hozott határozataival helybenhagyta a területi választási bizottság döntését, rámutatva, hogy a választási bizottság határozata ellen jogszabálysértésre hivatkozással lehet fellebbezést benyújtani, illetve a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata támadható fellebbezéssel. Jelen esetben azonban a fellebbezések egyrészt nem jelölik meg a jogorvoslat alapjául szolgáló konkrét jogszabálysértést, másrészt a megtámadott határozat nem mérlegelési jogkörben hozott döntés, a szavazás eredményének megállapítása a törvényben szabályozott módon végrehajtott szavazatszámlálás alapján történt - írta közleményében a bíróság elnökhelyettese. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.