Romlik az OVB találati aránya

A Legfelsőbb Bíróság az utóbbi hetekben az Országos Választási Bizottság szinte minden jelentős döntését megváltoztatta.

A Legfelsőbb Bíróság az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatainak jelentős részét megváltoztatta, az ellenzéki vezetők kampánytevékenységével kapcsolatban hozott legfrissebb döntéseit csaknem kivétel nélkül felülírta.

Az új OVB sokkal aktívabb, mint elődje volt. Elnöke, Szigeti Péter megválasztása után érzékeltette, hogy szerinte a bizottság elé kerülő minden ügyben dönteni kell. Ha nincs mód határozatot hozni, szülessen közlemény. Az MSZP szerverének feltörése ügyében például a testület nem járhatott el, ezért közleményben hívta fel a figyelmet rá, hogy az elektronikus adatkezelés szabályainak megsértése büntetőjogi következményekkel fenyegető cselekmény. Az előző, Ficzere Lajos által vezetett bizottság kizárólag azokkal a panaszokkal foglalkozott, amelyek a választási eljárási törvényben megfogalmazott rendelkezések megszegésére utalnak. A Szigeti-bizottság szerint akkor is fel kell lépni, ha a választás tisztasága, törvényessége, az esélyegyenlőség vagy a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elve sérül.

Részben ennek tudható be a sok megváltoztatott döntés, hiszen nehezen definiálható fogalmakról van szó. A bizottság hoszszas vitát folytatott például arról, hogy a Fidesz - és Orbán Viktor - megsértette-e a jogot, amikor a háromszázezer forintos mandulaműtéttel és a kórházak eladásával riogatott az MSZP-kormányzás folytatása esetére. Végül úgy látták: e kijelentések nem alkalmasak a választók megtévesztésére. Elmarasztaló határozatot hoztak viszont amiatt, mert egy plakát azt hirdette, hogy a Demszky család ingyen tankol. Abban a testület nem látott kivetnivalót, hogy Fodor Gábor a kampány során kijelentette: a mostani kormány szüntette meg a sorkatonai szolgálatot. Az LB viszont a felülvizsgálat során leszögezte, hogy Fodor kijelentése - miután a döntést a parlament hozta meg - alkalmas a választók félrevezetésére. A "mandulaműtétes" kampány miatt benyújtott kifogás is a legfelsőbb bírói fórum elé került, ám a háromszázezres állításban nem láttak kivetnivalót, mert annak valótlansága nem bizonyítható.

Az LB a korábbi OVB-határozatok közül is megváltoztatott néhányat, de az utóbbi pár hétben a két nagyobbik pártot érintő csaknem valamennyi ügyben más döntést hozott. Míg a bizottság az MSZP - kampánycsend idején folytatott - állítólagos SMS-kampányát kifogásoló beadványt bizonyítottság hiányában elutasította, az LB leszögezte: a jogsértés akkor is megvalósul, ha nem találják az "elkövetőt". A legfelsőbb bírói fórum az MSZP kampánycsend alatt kézbesített elektronikus hírlevelei ügyében is más következtetésre jutott, mint az OVB. A bíróság szerint ez akkor is jogsértő, ha a címzettek a hírlevélre maguk regisztrálnak. Az OVB szerint Orbán a választáson való önkéntes részvétel alapelvét megsértette, amikor többször megerősítette, hogy ha kell, "traktorral is visznek embereket szavazni". Az LB ezt a döntést részben az OVB határozataira hivatkozva változtatta meg: a testület más ügyben - a már említett SMS-kampány elbírálása során - arra hivatkozott ugyanis, hogy magánszemélyek egymás közötti érintkezése kívül esik a választási eljáráson.

Melléfogott az OVB akkor is, amikor Deutsch-Für Tamást és két másik politikust elmarasztalt, mert választási csalással gyanúsították meg az MSZP-t. Az LB szerint ez vélemény, ezért a határozatot megváltoztatták. Nem járt jobban a bizottság a kampánycsend idején Gyurcsány Ferenc hangján megszólaló telefonhívásokról hozott döntésével sem. A beadványokat a választási bizottság bizonyítottság hiányában elutasította. Amiként azokat a beadványokat is, amelyek Eperjes Károly színművész ugyanilyen hívásait kifogásolták. A különbség annyi, hogy a Gyurcsány-féle határozat ellen felülvizsgálati kérelmet adtak be, és az LB meg is állapította a kampánycsendsértést.

Munkában az OVB - az új testület aktívabb, mint elõdje
Munkában az OVB - az új testület aktívabb, mint elõdje
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.