Kupa szerint a Centrum már az ajánlásoknál elvérzett

"A választások legfontosabb eredménye, hogy a parlament négypárti lesz, számunkra a legfontosabb tapasztalata az, hogy kelet-magyarországi párt lettünk" - nyilatkozta lapunknak Kupa Mihály. Az első fordulóban 0,32 százalékos eredményt elért Centrum elnöke kérdésünkre elmondta, csak Pest megyében és a keleti megyékben tudtak területi listát állítani - összesen nyolcat (s ennek alapján országosat is). A fővárosban és Nyugat-Magyarországon nem sikerült kellően megszervezni a pártot, pótolni a korábban kilépett társszervezetek hálózatának hiányát. (Például a Gyenesei István-féle Somogyért Egyesületet, az MDF-hez visszaállt MDNP-t, vagy a Semjén Zsolt által "viszszaszerzett" KDNP-t.) Budapestre a négy nagy párt jobban koncentrált, mint amire a Centrum számított, így a fővárosban már a kopogtatócédula-gyűjtésnél "elvéreztek".

A politikus szerint azt meg lehetett jósolni, hogy a plakátjaikat letépik, felülragasztják, a jelöltjeiket megpróbálják ellehetetleníteni, de azt nem gondolták, hogy a nagy pártok ekkora összegeket költenek a kampányra.

A Centrum jövőjét illetően komoly gond, hogy nem tudták elérni a költségvetési támogatáshoz szükséges egyszázalékos küszöböt; vállalkozók támogatására pedig még kevésbé számíthatnak, mint eddig. A felkészülésre negyvenmillió forint jött össze, a pártelnök szerint az eredmények is ezt tükrözték.

"Egy új párt parlamentbe jutásához kétmilliárd forintra van szükség" - idézte Szeremley Hubát a Centrum vezetője, aki ezzel magyarázta, miért nem ugrotta meg még egyetlen, a rendszerváltást követően alakult párt sem az ötszázalékos küszöböt. (A MIÉP sajátos esetétől eltekintve - a szerk.) A Centrum négy éve - 200 milliós, javarészt hitelekből finanszírozott kampánnyal - 3,86 százalékos eredményt produkált. Kupa elismerte, hogy a kis pártok megerősödésének a nagyok érdekeltsége is feltétele, ami 2002-ben esetükben annyit jelentett, hogy jó kapcsolatban volt Medgyessy Péterrel, aki pénzügyminiszternek is felkérte. Ezúttal azonban a szocialisták részéről kifejezetten agresszív viselkedést tapasztaltak a Centrummal szemben: "a négy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján joggal féltek attól, hogy tőlük is viszünk el voksokat".

A jövőben a Centrum az önkormányzati választásokra összpontosít - ott talán nem halásszák el előlük a kopogtatócédulákat, nagyobb a jelöltek személyiségének fontossága, és helyi vállalkozók támogatását is könnyebben megszerezhetik, hiszen "kicsiben" az ígéretek is jobban számon kérhetőek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.