Kiszolgáltatott lakók, toporgó hivatalok

Március 31-én módosult a lakások és helyiségek bérletéről szóló törvény, amelynek egyik neuralgikus pontja a lakások bérbeadásának feltételeit szabályozó rész. Az újonnan életbe lépő szabályok drasztikus változásokat tartalmaznak, és Magyarországon háromszázezer önkormányzati bérlakás lakóit érinthetik, akiknek háromnegyede fővárosi. Jelenleg tehát ennyien nem tudhatják, mennyi lesz majd a lakbérük, képesek lesznek-e azt a jövőben is fizetni.

A törvény szociális, költségelvű és piaci alapon bérbe adható önkormányzati bérlakásokat különböztet meg, ám nem szabályozza, hogy a bérlők milyen szempontok alapján kerülnek majd egyik vagy másik kategóriába. A jogszabály ennek eldöntését az önkormányzatokra bízza.

- Régóta élünk már ebben a varázslatos környezetben - mondja Szigethy Nóra, aki tizenkét éve lakik a budai Várban, a Bécsi kapu szomszédságában. Többször is költöztek az évek folyamán, de mindig ragaszkodtak a Várnegyedhez. - A Várban lakók többsége, csakúgy, mint mi, cserével jutott itteni lakásához - magyarázza.

A fiatalasszony szerint a lakók nem kaptak érdemi tájékoztatást az illetékesektől, csak a sajtó útján értesülhettek a törvény változásairól. A család most tízezer forintot fizet a hatvanöt négyzetméteres önkormányzati lakásért. A XVIII. században épült ötlakásos házra ráférne egy alapos felújítás.

- Természetesen fizetnék többet is azért, hogy ebben a gyönyörű környezetben élhessünk, de ezt momentán nem tartom reálisnak - kommentálja a törvényi szabályozás módosítását a fiatalasszony.

Könnyen belátható, hogy a lakók összefogással sem lennének képesek finanszírozni a hosszú évek óta halogatott felújítási munkák költségeit. A törvény szerint ugyanakkor a költségelvű lakbérnek fedeznie kell majd a bérbeadónak - jelen esetben az önkormányzatnak - a lakással és a házzal kapcsolatban felmerülő összes költségét. Egy másik kategóriában, a piaci alapon megállapított lakbér körében pedig a törvény szerint ezen felül még nyereségnek is kell keletkeznie.

- A lakók egy része tájékozatlan, mit sem tud a törvény módosulásáról - mondja Battha Pál, a Lakásbérlők és Lakók Egyesületének (Labe) elnöke. - Azok között pedig, akik valamennyire tájékozódtak a változásokról, pánikhangulat alakult ki. A Labe elnöke szerint ez a törvény nem tudja megnyugtatóan kezelni a lakhatás biztonságát.

Ildikó tizenkét éve él két gyermekével a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utcai bérlakásukban. Egykori szoba-konyhás józsefvárosi lakásukat cserélték el a mostani kétszobásra.

- A lakás romokban hevert, de mivel nagyobb otthonra volt szükségünk, teljesen felújítottuk és beköltöztünk - mondja.

Az önkormányzati lakással azóta is csak a gond van. A falak vizesek és penészesek, megállíthatatlanul omladoznak.

- Eddig mindig a saját pénzünkből újítgattuk fel a lakást, de most már nem tudom fedezni a költségeket, az önkormányzat pedig soha nem szállt be ezekbe a kiadásokba.

A fiatalasszony évek óta szeretne elköltözni, de eddig mindenki megrémült a környéktől és a lakás állapotától.

- Féltem a gyerekeimet, itt nincsenek biztonságban, de hát ki akarna cserélni velem? - kesereg az asszony. A lakást már többször is feltörték, az ajtót berúgták, az ablakokat elvitték. Az egyik lomtalanítás során tudtak ugyan szerezni egy új ajtót, ám ablakok azóta sincsenek a lakásban. A legdrámaibb fejlemény azonban tavaly volt, amikor a család arra ébredt, hogy egerek lepték el az otthonukat. Az önkormányzat ekkor sem sietett segíteni bérlakójának, így Ildikónak kellett intézkednie.

A fiatalasszony tizennégyezer forint lakbért fizet a kétszobás, ötvennyolc négyzetméteres lakásért az önkormányzatnak, de tarthatatlannak érzi, hogy mindezt egy romhalmazért kérik tőle. A rendelet módosításáról semmit sem tud. Most azonban elvesztette az állását, így a havi huszonhatezer forintos családi büdzséből már a lakbért sem tudja fizetni - több hónapos tartozása halmozódott fel.

A legtöbb önkormányzati bérlakás a Józsefvárosban található. Dollenstein Istvánné, az önkormányzat lakásügyi osztályának vezetője elmondta, hogy még dolgoznak a lakbérek szabályozásán, ugyanakkor leszögezte, hogy az idén még nem lesz lakbéremelés, a módosult szabályokat pedig csak az új bérleti szerződéseknél fogják alkalmazni.

Az I. kerületi önkormányzatnál csak annyit tudtak mondani, hogy a helyi rendelet megalkotása folyamatban van. A fővárosi önkormányzat is csak a májusi közgyűlésén tárgyalja azt a fővárosi rendeletet, amellyel összhangban hozzák majd meg az egyes kerületi önkormányzatok a saját rendeletüket.

Battha Pál szerint a több mint tíz éve hatályba lépett lakástörvény egy hibás lakáspolitikai koncepció részeként született. A legfőbb hibának pedig azt tartja, hogy nincsenek felismerhető prioritások: nem lehet tudni, hogy a fiatalok első lakáshoz juttatását, a rászorulókat vagy más csoportokat preferálja-e a mai lakáspolitika.

- Elképesztően kiszolgáltatottá válnak a lakók az egész országban, hiszen a helyi önkormányzatok mindenhol rendeletben állapítják majd meg a lakbéreket - mondja a Labe elnöke. Nincs apelláta, a rendeletet a bíróság előtt nem lehet majd megtámadni, csak az Alkotmánybíróság előtt.

A Várban  akár az ötszörösére is emelkedhet az önkormányzati lakbér
A Várban akár az ötszörösére is emelkedhet az önkormányzati lakbér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.