Újjászülethet az eszterházi opera

Tegnap a fertődi Esterházy-kastélyban aláírták a Nemzetközi Eszterházi Opera Alapítvány alapító jegyzőkönyvét.

Az alapítvány létrehozásának ötlete tavaly augusztusban vetődött fel azzal a céllal, hogy az eredeti formájában szülessen újjá az 1781-ben felépített, majd földig rombolt eszterházi barokk operaház. Nagy hangsúlyt helyeznének az akusztikai és a színpadi gépezetre; a tervek szerint a teátrum olyan központtá válhatna, amelyben a XVIII. századi operairodalmat az eredetihez hűen mutathatják be.

Ugyancsak cél a csaknem száz műből álló eszterházi operarepertoár újjáélesztése, hiszen ezeket az operákat napjainkban ritkán vagy egyáltalán nem hallani. Tervezik még egy nemzetközi operaakadémia létrehozását is, amelyben a kutatómunkák eredményeit átadnák az énekeseknek, rendezőknek, tervezőknek.

Az alapítvány létrehozói: Bozóki András kulturális miniszter, Dávid Ferenc művészettörténész, Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke, a német Carsten Jung az Európai Historikus Színházak Szövetségétől, a PERSPECTIV-től, Edward McCue az amerikai Kirkegaard Associatestől, a belga Geert Robberechts a La Petite Bande barokk zenekarból, a belga Sigrid T'Hooft koreográfus és operarendező.

Az alapítók tegnap a kastélyban szignálták a jegyzőkönyvet.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.