Leállították a munkálatokat az Úttörő Áruházban

Leállították a munkálatokat a budapesti Úttörő Áruház területén, ahol engedély nélkül bontottak el egy utcaképi védelem alatt álló épületrészt, a kerületi önkormányzat bírságot helyezett kilátásba - közölte az V. kerületi Belváros-Lipótváros önkormányzata.

Azonnali hatállyal leállította az építési munkálatokat az V. kerületi hatóság az egykori Úttörő Áruház területén, miután az ingatlan tulajdonosa engedély nélkül elbontatta az épületegyüttes utcaképi védelem alatt álló Reáltanoda utca 8. szám alatti utcai részét - áll a hivatal szóvivőjének tájékoztatójában.

Első lépésként az V. kerületi építési hatóság módosított építésiengedély-kérelem beadására kötelezi az egykori Úttörő Áruház tulajdonosát, és bírságot ró ki - olvasható Prónay-Zakar Gina közleményében, amelyben az áll: várhatóan az eredeti homlokzat visszaépítésére kötelezik az építtetőt, aki az engedély nélküli bontás miatt jelentős bírságra is számíthat.

A sajtószóvivő tájékoztatójában emlékeztetett: a 2002 novemberében kiadott bontási engedélyében az eljáró VI. kerületi hatóság nem adott felhatalmazást a klasszicista stílusú lakóház utcai épületrészének lebontásához. Kizárólag az udvari szárny elbontására adtak engedélyt.

A cég a jogerős határozat ellenére nemrégiben engedély nélkül elbontotta a XIX. században épült házat, beleértve a kovácsoltvas ablak- és ajtórácsokat, a díszes üvegezett kovácsoltvas előtetőt is - figyelmeztet a hivatal. A kerület építési szabályzata szerint az épület utcafrontja utcaképi védettség miatt megtartandó, ezért ebben az építési hatósági ügyben az önkormányzat minden törvényes lehetőségét kihasználva fellép az engedély nélküli bontást végző céggel szemben - áll a tájékoztatóban. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.