Egész éjszaka dolgoztak a Körös megcsúszott gátján

Egész éjszaka dolgoztak a katonák és a vízügyesek, mivel egy újabb rézsű csúszott meg a Hármas-Körösnél, a kritikus töltésszakaszra motorcsónakkal vontatott pontonos járművekkel vitték a víz felől a homokzsákokat - közölte a térségi vízügyi igazgatóság tájékoztatási ügyeletese.

A Hármas-Körös jobb partján az újabb rézsűcsúszás hétfőn a déli órákban a 13.400 méteres töltésszelvényben történt, az Istvánházánál korábban bekövetkezett csúszáshoz közel - tette hozzá a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szolnoki központjának munkatársa.

A mintegy 10-15 méter hosszon megcsúszott, mentett oldali rézsűhöz azonnal katonai helikopteres segítséget kértek, a légi járművek hétfőn estig kaviccsal és homokkal megtöltött nagyméretű zsákokat szállítottak a területre - mondta Fodor György. Jelezte: a helikopterek kedden reggel ismét munkába álltak.

A hétfőivel együtt már tíz helyen csúszott meg a töltés a Közép-Tisza, illetve a Hármas-Körös torkolati szakasza mentén. A szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy a két folyón az apadás ugyan lassan megindult, ám az átázott gátak miatt bármikor és bárhol becsúszhat a rézsű, bekövetkezhet suvadás, azaz megrepedhet a gát.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.