Isten nem dizájner

Az intelligens tervezés elméletét a természettudósok bujtatott vallási tanításnak tekintik. A Bibliát szó szerint értelmező hívők szerint viszont inkább az ateizmushoz áll közel.

„Amerikai vallásos csoportok több szövetségi államban szorgalmazzák, hogy az evolúcióelmélet mellett a teremtéstan is kerüljön be a természettudományos tananyagba” – adta hírül a Metazin tavaly nyáron. Harcukat az „intelligens tervezés” (intelligent design) zászlaja alatt vívják. Az elmélet hívei szerint az élővilág jelenségei olyan tökéletesek, hogy kialakulásuk nem magyarázható isteni terv, a világot elrendező magasabb értelem nélkül.

Nem meglepő, hogy a természettudósok bírálják az intelligens tervezés elméletét. Az viszont már meghökkentőbb, hogy a kreacionisták is szembeszállnak vele.

Az intelligens tervezés tanának hívei az evolúcióban szerintük megmutatkozó tervszerűségre alapozzák egy „tökéletes tervező” létének szükségszerűségét. A kreacionisták viszont szó szerint veszik a bibliai teremtéstörténetet, és nem akarják tudományos alapon bizonyítani.

„Az intelligens tervezést sokan a két radikális álláspont, a darwini evolúciós elmélet és a fundamentalista kreacionizmus közötti arany középútnak tekintik” – idézi Rob Moll, a Christianity Today publicistája Terry Mortensont, az Answers in Genesis kreacionista szervezet kutatóját.

Mivel az alkotmány előírja az állam és az egyház szétválasztását, az intelligens tervezés hívei a „tudományos objektivitás és a tények” nevében követelik, hogy az elmélet a tananyag része legyen. Azt a látszatot keltik, hogy az intelligens tervezés tudományos elmélet, és nem vallási tan.

A kreacionisták szerint az intelligens tervezés elmélete azt sugallja, hogy a bibliai teremtéstörténet nem is olyan fontos. Ők viszont kitartanak amellett, hogy az evolúció elfogadása összeegyeztethetetlen a Genezissel. Azt is helytelenítik, hogy „intelligens tervezőről” beszélnek Isten helyett. „Ezzel, ha nem is közvetlenül, de mégiscsak a Biblia tanítását támadják” – állítja Mortenson.

„És egyáltalán, miért jó, ha az emberek elfogadják egy magasabb értelem létezését? – teszi fel a kérdést a kreacionista szervezet egyik alapítója. – Ez ugyanis nem azonos a Jézus Krisztusba vetett hittel, ezért ebből a szempontból az intelligens tervezés nem különbözik az ateizmustól.”

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.