Tíz kritikus gátszakasz

Újabb gátcsúszás történt tegnap délután: ezúttal a Hármas-Körösön, a korábbi istvánházi rézsűsuvadás közelében roggyant meg a töltés. Ezzel a Hármas-Körösön és a Tiszán tízre emelkedett a kritikus szakaszok száma.

A Tisza és a Hármas-Körös apadási üteme továbbra is lassú, ezért a szakemberek szerint az árvízi jelenségekre - csurgásra, buzgárra, töltés megroggyanására - a következő napokban is számítani lehet. Szolnok és Tiszaug között a Tisza naponta nyolc-kilenc centimétert apad, lejjebb, Csongrád és Szeged között ennél gyorsabb ütemben, naponta 11-13 centimétert csökken a folyó vízszintje. A Tiszán Szolnok felett harmadfokú, míg Szolnok alatt az országhatárig rendkívüli az árvízvédelmi készültség. A folyó Szegednél az 1970-es 961 centiméteres rekordvízállás alá csökkent, Mindszentnél viszont még mindig a rekordszint felett, 1005 centiméteren áll.

A Hármas-Körös vízállása Kunszentmártonnál már hat centiméterrel a 985 centiméteres rekord alá csökkent, ennek ellenére Istvánháza mellett tegnap délután megcsúszott a töltés. A helikopterek azonnal elkezdték hordani az egytonnás, kaviccsal és homokkal töltött zsákokat, hogy megtámasszák a rézsűt. Szedlák Gabriella, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa elmondta: területükön eddig tíz gátcsúszás történt, ezeket stabilizálták és megfigyelés alatt tartják.

Nem oldották fel a részleges kitelepítési határozatot Tiszasas és Csépa esetében, és továbbra is érvényes a teljes kitelepítés Szelevény vonatkozásában - mondta Jánosi Zsolt, a Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Az előbbi két faluba csak azok mehettek vissza az elmúlt napokban, akik a települések magasabban fekvő részein laknak. A kitelepítési határozatokat várhatóan a hét közepén vizsgálják felül: erről a vízügy javaslata alapján a megyei védelmi bizottság dönt majd.

A Dunántúlon kisebb árhullám vonul le a folyókon, komolyabb áradás nem várható - tájékoztatott Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság igazgatója. Elmondta: a Duna vasárnap már tetőzött Nagybajcsnál, a készültség első fokú. Árhullám vonul le a Rábán és a Lajtán is, de ezek várakozásaik szerint csupán belvízi gondokat okozhatnak a megtelt csatornák és medrek miatt.

Katonák mûanyag tartályokkal  erõsítik a megcsúszott Tisza-gátat Tiszaugnál
Katonák mûanyag tartályokkal erõsítik a megcsúszott Tisza-gátat Tiszaugnál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.