A Tisza lassan apad

A Tisza teljes magyarországi szakaszán lassan, de növekszik az apadás üteme, ám az Alsó-Tiszán még mindig "csak" levonulóban van az árhullám; a Rábán és a Murán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el vasárnap.

Az elmúlt 24 órában Szolnoknál hét, Csongrádnál és Szegednél tíz-tíz centimétert apadt a Tisza; harmadfokú készültség 339 kilométeres védvonalon van a Tisza mentén - közölte Reich Gyula, az irányító törzs szóvivője.

A Tisza középső szakaszán továbbra is lassan, naponta 8-10 centimétert apad a folyó; a jelenlegi 975 centiméteres vízállása még mindig felette van az 1999-ben mért második legmagasabb értéknek, de már a helyreállításra is gondolni lehet - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vasárnap Szolnokon.

Már ez az apadási ütem is lehetővé teszi, hogy a folyó Kisköre és Szolnok közötti szakaszán a jövő héten megkezdjék a nyúlgátak elbontását és a védekezéshez felhasznált anyagok visszaszállítását - mondta el sajtótájékoztatóján Varga László védelemvezető.

Bár folytatódik az apadás az Alsó-Tiszán, a vasárnap délelőtt Szegednél mért 966 centiméteres vízszint még mindig meghaladta az 1970-es árvíz tetőzésének szintjét; Dócnál sikerült megállítani a töltés mozgását - közölte Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Duna a Tisza-torkolat körül ugyancsak apad, de kicsit lassabban, mint a korábbi napokban, ami a folyam felső és magyarországi szakaszán is tapasztalható mérsékelt áradás előjele.

A nyugat-magyarországi folyókon első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán és a Murán Körmendnél, illetve Letenyénél vasárnap - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese, Abért László.

A jelenlegi helyzet nem súlyos, helyenként a töltések lábát sem éri el a víz - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy mindkét folyón járőr- és figyelőszolgálatot tartanak.

Jelenleg az ár- és belvízzel érintett területek nagysága 116 ezer hektár, összesen 239 településen folytatnak védekezési munkálatokat, 51 helyen van rendkívüli árvízvédelmi készültség.

Csökkent a dunai és tiszai ár miatt a kitelepítettek száma, jelenleg 2153; a Tisza és mellékfolyói áradása miatt 1642 embernek kellett elhagynia otthonát. A kitelepítettek száma szombaton még 2645 volt. Csépa és Tiszasas egyes magasabban fekvő körzeteibe visszatérhettek a kitelepítettek. E két település más körzeteiben, illetve Szelevényen érvényben van a teljes kitelepítés - mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.