Egyiptom és Jordánia kapcsolatba lépne az új izraeli kormánnyal

Az egyiptomi és a jordániai vezetés kapcsolatba kíván lépni az új izraeli kormánnyal az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezésének előmozdítása végett - erről állapodott meg a jordániai király az egyiptomi elnökkel szombaton Akabában.

II. Abdalláh jordániai uralkodó és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a közel-keleti térségről, azon belül is a palesztin területek és Irak helyzetéről cserélt eszmét az Akabai-öböl partján fekvő városban.

Mint Abdullal al-Hatíb jordániai külügyminiszter a találkozót követő sajtóértekezleten elmondta, a két államfő áttekintette, hogy miként létesíthetnek kapcsolatot az új izraeli kormánnyal annak közelgő megalakulása után. II. Abdalláh és Mubarak tárgyalni kíván Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnökkel - aki az új izraeli kormányt is vezeti majd -, hogy bátorítsák az izraeli-palesztin tárgyalások és kapcsolatok újrafelvételét - hangoztatta Hatíb. Olmert várhatóan csütörtökön mutatja be új kormányát az izraeli parlamentnek.

II. Abdalláh és Mubarak egyúttal megerősítette támogatását Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, aki hajlandó tárgyalni az izraeli kormánnyal - közölte Hatíb. A sajtóértekezleten szintén jelen lévő Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a Palesztin Hatóságot Abbász irányítja, aki maga is érintett fél az Izraellel folytatandó tárgyalásokban avégett, hogy a zsidó állam beszüntesse palesztin területek megszállását és létrejöhessen a független palesztin állam.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.