Harmadik Út - elágazás

Elsősorban a választáson közösen elnyert költségvetési támogatás tartja össze a MIÉP és a Jobbik közös formációját. Ez a pénz egyszázalékos eredmény esetén "jár", márpedig a két párt együtt mintegy 2,5 százalékot szerzett. A voksolás második fordulója előtt kiderült: stratégiai különbség mutatkozik a radikális jobboldal két szervezete között. Csurka István bojkottra szólította fel híveit, a Jobbik ellenben Orbán Viktor pártjának támogatására szólított fel.

Győri Béla, a MIÉP szóvivője szerint a Fidesz, amely felháborító módon tagadta meg őket a kampány hajrájában, széteshet az újabb vereség után. 2002-ben az a "Deutsch Tamás tárgyalt az együttműködésről Csurkával, aki ma Deutsch-Für néven megtagadta ugyanezt a pártot" - mondta. A MIÉP reméli, hogy a polgári körök számos tagja visszatér hozzájuk mint anyapárthoz. A Jobbikkal való együttműködésről azt mondta, a Fidesz elvitt tőlük kétszázezer voksot, a Jobbik pedig nem hozott egyet sem. Ennek ellenére folytatják a munkát. Csurka István nem vonul vissza.

Megmarad a Harmadik Út - véli Nagy Ervin. A Jobbik országos választmányának elnöke úgy értékeli a helyzetet, hogy a két párt együtt érte el a költségvetési támogatáshoz szükséges szavazatokat, tehát együtt is kell maradnia. "Ebbe belefér, hogy a helyzetet máshogy értékeljük." Nagy szerint ilyen volt az MDF erkölcstelen támadása, és az, hogy a radikális jobboldalt a kampányban a Fidesz a saját médiájában elhallgattatta. Orbán Viktort a MIÉP a mostani második vereség után leírta. Csurka István ambivalens viszonyára a Fidesszel mi sem jellemzőbb, mint hogy a választás előtt még azt mondta: a Fidesz nyer, de azért már az első forduló előtt megjegyezte, hogy a "nemzetközi zsidóság parancsa Orbán számára a MIÉP kiszorítása". Megengedőbb a Fidesz elnökével a Jobbik. Nagy Ervin szerint döntse el a Fidesz, számítanak-e rá a jövőben.

Kovács Dávid, a Jobbik elnöke és Csurka István
Kovács Dávid, a Jobbik elnöke és Csurka István
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.