Kőtörők a város főterén

Húsztonnás gépek szállták meg a napokban Szombathely főterét, hogy július végéig teljesen felújítsák a város centrumát. A munkálatok megkezdése előtt az érintett vállalkozók érdekvédő szervezetet hoztak létre tevékenységük és vagyonuk védelmére.

Mintha egy kőbánya költözött volna a szombathelyi Köztársaság térre, hatalmas zajjal folyik a naponta tíz-tizenkét órán át tartó munka, panaszkodott egy helyben lakó idősebb pár. Most aztán végképp nehéz lett itt az élet, tette hozzá a férfi arra utalva, hogy az elmúlt évben teljes közműcsere, korábban pedig szinte minden hétvégén zajos rendezvények színhelye volt az egykor csendes bevásárlócentrum.

A kép most valóban nem idilli. Tavaly a teljesen elöregedett infrastruktúrát kellett kicserélni a régészeti kutatások után, most pedig a hasznosság jegyében megvalósuló szépülés időszaka következik. Ezért marják fel a régi burkolatot óriásmarkolók, majd négytengelyes teherautók szállítanak el naponta 600-800 köbméter építőanyagot, amelynek egy részét törés és rostálás után újra visszaviszik. - A cél, hogy július végére egy teljesen új, jellegében is megváltozott sétáló-, pihenő-, illetve rendezvénytér szolgálja a város lakóit és vendégeit, fogalmazott Ipkovich György szocialista polgármester.

- Éppen húsz éve, Szilágyi István tervei alapján újították fel a teret, az országban elsőként gyalogos övezetté alakítva. Az átalakítás, a kornak megfelelő megújítás még a korábbi fideszes vezetésű önkormányzat idején, a Szentháromság szobor visszahelyezésével kezdődött, magyarázza Mangliár László, aki Takács András építésszel együtt tervezte meg a tér új arculatát. Ez a szobor a tér nyugati részét elfoglaló új, gránit díszburkolatú rendezvénytérnek ezután is hangsúlyos eleme lesz. A nyugati térfal előtt pedig új kerékpárút halad majd át.

Megtudtuk: nemes anyagokat, természetes gránit kockaköveket és gránitőrleményes koptatórétegű burkolóköveket használnak. Ezek a megoldások a korábbi bazalt kiskockakőnél jobban kímélik majd a hölgyek tűsarkú cipőit. Kicserélik a térbútorokat, megújítják a közvilágítást, ugyanakkor az értékes fasorok is megmaradnak.

A középső részen - zöldövezetként - megőrzik a korábbi felújítások idején létrehozott parkosított részt. Ennek centrumába egy új, számítógép-vezérelt, vízjátékkal ellátott szökőkút kerül, amelyet Blaskó János szobrászművész által alkotott - sípot fújó faunt és egy táncoló párt ábrázoló - szobrok díszítenek. A medence burkolata a téren feltárt római kori mozaik alapján készül el. A keleti részen az úgynevezett Külsikátor tengelyébe a város római kori múltjára utaló, napórával ellátott térplasztikát állítanak. A munkálatok során a csatlakozó Savaria tér, valamint a városháza előtti rész is megszépül. Információnk szerint a munkálatok költsége várhatóan egymilliárd forint lesz.

Abban nincs vita, hogy eljött az ideje a felújításnak. Ám az is kiderült: a nagyon szoros határidőt csak akkor tudja tartani a három kivitelező - a Hoffmann Rt., a Villkász Kft. és az Alterra Kft. -, ha semmi sem akadályozza a napi 10-12 órás munkát. Lakézi Gábor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési osztályának vezetője szerint ehhez nemcsak a szerződő felek kiváló kapcsolattartására van szükség, hanem a területen élők és vállalkozók türelmére is.

Mi a garancia arra, hogy a munkálatok időszakában megfelelően tudnak működni a főtéren lévő üzletek, nem sérülnek az épületek homlokzatai, üvegportáljai, ki fizeti az esetleges károkat, mi lesz az egykor volt villamossínekkel, esetleg nem tervezték-e a nosztalgiával emlegetett jármű egy kocsijának felállítását - tették fel kérdéseiket az e célból összehívott fórumon az üzlettulajdonosok. Volt olyan, aki egyenesen a vendéglátásra vonatkozó csapásnak minősítette a helyzetet, igényelve, hogy iparűzési adójuk egy részének elengedésére is szükség volna, hiszen jelentős bevételkiesés várható a felújítás miatt.

Lakézi Gábor elmondta: az építési területen a kivitelezők illetékesek mindenben. Az esetleges károk a felelősségbiztosítások alapján rendezhetők. Ami az adókompenzációval kapcsolatos felvetést illeti, azzal a közgyűléshez kell fordulni, tette hozzá.

Biztos, ami biztos, a vállalkozók érdekképviseletet alakítottak. Az együttműködés vélhetően úgy jön majd létre, hogy a lakók és a vállalakozók képviselője részt vehet a kivitelezők péntekenkénti műszaki egyeztetésein, ahol elmondhatja a közösség kéréseit, gondjait.

Ideiglenesen kõbányává változott a szombathelyi fõtér
Ideiglenesen kõbányává változott a szombathelyi fõtér
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.