Sólyom konferenciasorozatot kezdeményez a határon túli magyarokról

Sólyom László köztársasági elnök konferenciasorozatot kezdeményez, amelynek célja a határon túli magyarok helyzetének és problémáinak pontos megismerése - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

Az államfő május 4-re hívta össze az első, nem nyilvános tanácskozást, amelyre olyan, a szomszédos országokban élő magyar tudósokat, a közéleti és a civil szférában elismert személyiségeket invitált meg, akik tevékenységük alapján, kutatási vagy szakterületük szabályai szerint érvényes megállapításokat tudnak tenni a határon túli magyarság helyzetéről. A konferenciát a Sándor-palotában rendezik meg.

A tervezett program szerint délelőtt a résztvevők bemutatják saját régiójukat és tevékenységüket. Délután kerekasztal-beszélgetések lesznek, amelyek három témával foglalkoznak: a határon túli magyarok helyzetének megváltozása az új európai viszonyok között, a fiatal generációk magyarságtudata és a támogatáspolitika.

A több éven át tartó tanácskozás-sorozat kiemelt témai közé tartoznak a határon túli magyar kisebbség szociális, gazdasági, kulturális helyzete, az elvándorlás, az asszimiláció, a népességfogyás kérdése, de olyan problémák is szóba kerülnek majd, mint a munkanélküliség, az alkoholizmus, az analfabetizmus és a magyarajkú romák ügye. A konferenciákon megvizsgálják majd a jelenlegi magyar támogatáspolitika hatékonyságát, a határon túli magyar közösség jövőképét, a kisebbségi nemzetrész gazdasági erejének fejlesztési lehetőségeit, valamint a magyarországi munkavállalás és bevándorlás kérdését.

"A problémák és a perspektívák együttes feltárásával az államfő hatni akar arra, hogy megváltozzék a határon túli magyarokkal kapcsolatos anyaországi gondolkodásmód és cselekvés. Az eszmecserének a későbbiekben a nyugati szórványmagyarság helyzete is témája lehet" - olvasható a dokumentumban.

A tervek szerint évente két-három alkalommal tartanak majd találkozókat. A közlemény kiemeli, hogy "a kezdeményezés nem érinti a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szükséges és fontos tevékenységét, és nem is illeszkedik annak kormányzati és politikai környezetébe".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.