A NATO növelné segítségét Darfurban

A NATO hajlandó növelni segítségét a nyugat-szudáni Darfur tartományban, de a szövetség bármiféle jelenlétének korlátozottnak kell lennie, és kizárólag afrikai vagy ENSZ-erőfeszítések támogatására irányulhat - ebben állapodtak a NATO-tagállamok külügyminiszterei pénteken, szófiai tanácskozásuk második napján.

Az afrikai kontinensen vállalt első műveletében a NATO logisztikai és kiképzési segítséget nyújt az Afrikai Unió darfuri békefenntartó erejének, amelynek gyengén felszerelt katonái vajmi kevés sikert értek el eddig az erőszak megfékezésében a polgárháború sújtotta, franciaországnyi nagyságú tartományban.

Több ország, köztük az Egyesült Államok is nagyobb szerepvállalást szorgalmaz, így Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy a NATO-nak többet kellene segítenie. Más NATO-országok azonban óvatosak, mivel a szudáni kormány ellenzi nemzetközi csapatok, ideértve egy esetleges ENSZ-erő bevonását a darfuri rendezésbe. Ráadásul Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője a napokban az iszlám elleni keresztes hadjárattal vádolta a Nyugatot, és az ENSZ-erők elleni szudáni harcra buzdította híveit.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője elismerte, hogy politikailag bonyolult a NATO szudáni szerepvállalása. A szövetség egyáltalán nem fontolgatja harcoló alakulatok bevetését, de kész továbbra is segítséget nyújtani a kiképzésben, felderítésben, katonai kommunikációban és szállításban.

Darfurban 2003 óta tartanak a harcok az igazságosabb hatalommegosztást követelő helyi lázadók és a kormányerők, valamint az ez utóbbiakat támogató arab milíciák között. Az összecsapások majdnem 300 ezer halottat követeltek, s több mint kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.