Orbán Viktor nem sértett törvényt az LB szerint

A Legfelsőbb Bíróság (LB) döntése szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem sértett törvényt azzal, hogy zárt kampánygyűlésen egy tudósítás szerint arra biztatta az aktivistákat: keressenek fel minden rájuk bízott fideszes szavazót, győződjenek meg arról, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni.

Az LB pénteken ebben az ügyben két végzést is eljuttatott az MTI-hez: mindkét esetben elutasította a benyújtott kifogást és megváltoztatta az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi döntését. Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója április 21-i kifogásában azt írta: Orbán Viktor április 18-án zártkörű kampánygyűlést tartott Ásotthalmon, ahol arra kérte az aktivistákat, hogy "vasárnap keressenek fel minden rájuk bízott szavazót, győződjenek meg róla, elmentek-e szavazni, és ha nem, vigyék el őket voksolni".

E kijelentéseket a Fidesz elnöke két nappal később megerősítette az egyik kereskedelmi televízióban és hasonló nyilatkozatot tett április 21-én a közszolgálati televízió reggeli műsorában is - idézte fel a kérelmező közlését a bíróság. Az OVB a kifogásnak részben helyt adott, megállapítva: Orbán Viktor a két televíziós nyilatkozattal megsértette a törvényben foglalt, a szavazásban való önkéntes részvétel alapelvét. A külön beadott felülvizsgálati kérelmek folytán indult ügyeket az LB azonos tárgyuk miatt egyesítette.

A bíróság rámutatott arra: április 26-án hozott végzésével megváltoztatta az OVB április 23-i határozatát és elutasította a kereskedelmi televízióban Orbán Viktor által  tett nyilatkozattal kapcsolatos kifogást, megállapítva, hogy a pártelnök nem sértette meg az említett alapelvet. Az LB szerint Orbán Viktor kijelentései nem sértik a választási törvénynek azt a rendelkezését sem, amely szerint a választás résztvevőinek érvényre kell juttatniuk három alapelvet: az önkéntes részvételt a jelölésben, a választási kampányban és a szavazásban.

"A kifogásban hivatkozott kijelentések nem valósítanak meg jogsértést, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre" - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hozzátéve: a kijelentések az állampolgárok közötti személyes kommunikációra hívtak fel, amelyek az OVB állásfoglalása szerint sem minősülnek kampánycsendsértésnek.

A választásra ösztönzés azért sem minősül az önkéntes részvétel alapelve megsértésének, "mivel ilyen felhívást az állami vezetők is intéztek a választópolgárokhoz" - áll az indokolásban. A Legfelsőbb Bíróság elutasította Horn Gábornak, az SZDSZ kampányfőnökének kifogását is az ásotthalmi kampánygyűlésről kihallatszott beszéd kapcsán, ugyancsak megváltoztatva az OVB határozatát.

A választási bizottság április 23-án a kifogásnak részben helyt adott. Az LB viszont ez esetben is azt állapította meg, hogy Orbán Viktor kijelentései nem sértik a választási alapelvet, mivel nem hívnak fel jogsértő tevékenységre. Osztotta továbbá azt a jogi álláspontot, amely szerint a zártkörű rendezvényen elhangzottak nem alkalmasak a választási eljárás alapelvei megsértésének megállapítására. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.