Bőrig ázva dolgoznak a gátakon

Nagyon nehezíti az árvízi védekezést a heves esőzés, a Köröszugban mintegy háromezer ember bőrig ázva dolgozik a gátakon - mondta az MTI-nek Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője péntek reggel.

A heves esőzés ellenére intenzíven folyik a védekezés Szelevény, Csépa és Tiszasas körzetében - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a Hármas-Körös térségében a vízszint lassan csökken. Az MTI Kunszentmártonban tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a gátak menti házak udvarán mintegy félméteres víz áll, a beljebb fekvő vályogházak egy része megrogyott. A település utcáit sár borítja, az árvízi védekezéshez használt járművek csak nehezen tudnak közlekedni.

A Tisza és mellékfolyóinak térségében összesen 2119 ember kényszerült elhagyni otthonát, rendkívüli árvízi védekezés 59 településen van - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Tájékoztatása szerint a Szolnok Megyei Vízügyi Igazgatóság kezdeményezte, hogy a Köröszugba vezényelt mintegy 500 tűzoltót rendeljék vissza állomáshelyükre, az árvízi védekezésben résztvevők péntek délig visszatérnek a laktanyájukba és a megszokott 24-48 órás szolgálati rendre térnek vissza. Hét motorcsónakot a tűzoltóság a térségben hagyott az árvízi védekezés segítésére.

Erőket vontak ki a Köröszugból

Egyfajta hurráoptimizmus jellemzi a Köröszugban az árvízi védekezést a vízügyi szakemberek részéről, annak ellenére, hogy a Hármas-Körös vízszintje mindössze 30 centimétert apadt a rekordtetőzés óta. A vízügy javaslatára jelentős erőket és technikai eszközöket vontak ki a térségből.    

A Szelevény, Csépa, Kunszentmárton és a Körös-Nagyrétnél árvízi védekezésben résztvevő 532 tűzoltót visszarendelték állomáshelyükre, az általuk kiszállított technikai eszközöket, szállító járműveket, motorcsónakokat és szivattyúkat is elszállították. A vízügy javaslatára a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság megszüntette a légi mentők készültségét is.

A tűzoltók kételkednek 

A tűzoltók között óriási az elkeseredés, mert önként jelentkeztek a védekezési munkára és most úgy érzik, feleslegessé váltak - mondta több tűzoltó is. A főként életmentés céljából a Köröszugba vezényelt tűzoltók több szakaszon is éjjel-nappal pakolták a homokzsákokat a megsérült gátrészeknél. A tűzoltók úgy látják, hogy kivonásuk még egyáltalán nem lenne indokolt, mert a vízügyesek túlzott optimizmusának ellenére megtörténhet a gátszakadás, és a lokalizációs védvonalak nem nyújtanak 100 százalékos biztonságot az egész térségnek. A kivezényelt tűzoltók arról is beszéltek: úgy látják, hogy fizikai erejükre és technikai eszközeikre továbbra is nagy szükség lenne a hatékony védekezéshez. Abban az esetben, ha újra mozgósítani kellene a tűzoltókat, legkevesebb 12 óra alatt tudnának visszatérni a térségbe a megyei szolgálatuk átszervezése miatt.

Gyorsul az apadás a Tisza középső és alsó szakaszán

Gyorsult a Tisza középső és alsó szakaszán, valamint a Duna Tisza-torkolat közeli részén az apadás üteme - tájékoztatta az MTI-t Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) vezetője. A Tisza vízszintje pénteken délelőtt Csongrádnál 1004, Szegednél 988 centiméter volt, ez 10, illetve 28 centiméterrel haladja meg a korábbi években elért maximumot - mondta az igazgató.

Az időjárás előrejelzések szerint az elkövetkezendő napokban a Duna vízgyűjtőjén többfelé kell jelentős csapadékra számítani, a Tisza vízgyűjtőjén kisebb mennyiségű csapadék valószínű. A jövő hét második felében már számottevő eső nem várható - közölte a szakember. Az ATIKÖVIZIG-hez tartozó tiszai és hármas-körösi védelmi vonalon, valamint a Maros alsó szakaszán rendkívüli árvízvédelmi készültség mellett folytatódnak a védekezési munkálatok, melyben mintegy 3600-an vesznek részt - tudatta az igazgató. A legnagyobb gondot a töltések egyre erősödő átázása, átnedvesedése okozza, ez ellen a töltésrézsű több helyen alkalmazott bordás megtámasztásával és az átszivárgó víz elvezetésével igyekeznek védekezni - közölte Dobi László. Hozzátette, hogy a védvonalakra továbbra is szállítják a homokot, a homokzsáktöltő-állomásokon is folyamatos a munka.

Elkezdődött a kárfelmérés

A Dunán és a Tisza felső szakaszán már folyik a kárfelmérés - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A Tisza Szolnoknál 990 centiméter, a tetőzés óta - 4 nap alatt - 23 centimétert apadt; Csongrádnál 1004 centiméter, vagyis a tetőzés óta - 5 nap alatt - 30 centimétert apadt. Szegeden 988 centiméter, és a tetőzés óta - 5 nap alatt - 21 centimétert csökkent a vízállás.

A Hármas-Körös apadása is igen lassú ütemű, Szarvasnál 920 centiméter a vízállás, a tetőzés óta - 6 nap alatt -  66 centimétert apadt. Kunszentmártonnál 1004 centiméter, a tetőzés óta - 5 nap alatt - 37 centimétert csökkent a vízszint. A Maros is apad: Makónál a vízállás 480 centiméter volt reggel 6 órakor.

Szolnok alatt a Tiszán a becsatlakozó folyók közül a Zagyva és Maros torkolati szakaszán, valamint a Hármas-Körösön változatlanul rendkívüli a készültség. Folyóink fővédvonalain összesen 1792 kilométeren van készültség, ez az érték nem változott csütörtök óta.

Harmadfokú a készültség a Tisza jobb partján Tiszavalk és Szolnok között, a Tisza bal partján Tiszakeszi és Szolnok között, a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 428 kilométer védvonalon. Másodfokú készültséget tartanak 318 kilométer védvonalon a Tisza jobb parton Tokaj és Tiszavalk között, a Tisza bal parton Tokaj és Tiszakeszi között, a Lónyay főcsatorna felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán és a Taktán. Elsőfokú a készültség 336 kilométer hosszon, a Tisza jobb partján Tokaj és Tiszacsermely között, a Krasznán, a Lónyay főcsatornán alsó szakaszán, a Bodrogon, valamint a Kettős Körösön.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.