Sztrádatrükk: szellemes magyarázatok

A hivatalos nyilatkozatok alapján csak az államigazgatásban garázdálkodó rossz szellemek miatt késhet a sztrádakötvény kibocsátása és az autópályák büdzsén kívülre helyezése - eddig minden érdekelt tagadta, hogy bármi köze is lenne a csúszáshoz.

Szerdai számunkban megírtuk: úgy tudjuk, ismét elszámolási vita van az ügyben. A jegybank azt az álláspontját hangoztatja zárt ajtók mögött, hogy a trükk nem fog átmenni az uniós szűrőn. Ez valós veszély lehet. Miután az MNB tavaly is "bejelentést tett" az uniónál - magyarázata szerint a kormányt is megóva ezzel a nagyobb hiba elkövetésétől -, tavaly kútba esett a sztrádatrükk. Úgy tudjuk, az MNB-nek az egész konstrukcióval van problémája: szerinte nem lehet piaci bevételként feltüntetni, ha egy állami cégnek állami pénzt utalnak állami feladat ellátására.

A jegybank szerdán - vélhetően lapunk cikkére reagálva - azt közölte: nincs közük a PPP-programok költségvetésen kívüli elszámolhatóságához, erről a kihelyezésről szóló szerződés értelmében az unió statisztikai hivatala, az Eurostat dönt. Egyik laptársunk ebből gyorsan azt a következtetést vonta le: maga a Pénzügyminisztérium (PM) a késlekedés oka, mert nem meri ellenőrzésre elküldeni a szerződést - tudva tudván, hogy az nem megy át a szűrőn. Ám a tárca ezt tegnap cáfolta - ellentmondva az MNB közleményének is. Pichler Ferenc, a PM kabinetfőnöke az MTI-nek azt mondta: az Eurostat csak utólag, az éves elszámolás végén ellenőriz, nem kell neki év közben, előzetesen elküldeni a papírokat. Vagyis a sztrádafinanszírozásnak nem akadálya a minisztérium.

Valami azonban csak van, hiszen a szerződést másfél éve nem sikerül megkötni. Voltaképp tavaly is az okozta a problémát, hogy őszre se volt kész a papír. A gazdasági tárca - amelynek feladata lenne a szerződés megfogalmazása és elfogadtatása - legutóbb április végére ígérte a papírt. Mellettük szóljon azonban: meglehetősen kockázatos a kihelyezésről szerződni és több százmilliárd forintos kötvénykibocsátást elrendelni, lebonyolítani, ha bizonytalan, hogy végül rábólintanak-e a tranzakcióra. A végső uniós jóváhagyásra megküldött jelentést ugyanis - mint azt a pénzügyi tárca kabinetfőnöke is megemlítette - a KSH, a PM és a Magyar Nemzeti Bank közösen készíti. A jegybank tehát hiába is szeretné elhitetni: nem előkelő idegen a sztrádaberuházások költségvetésen kívülre helyezéséről folyó egyezkedésben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.