Felvétel indul!

Különös munka a sajtóban dolgozó fotográfusé. A napi hirtelenségben leginkább eseményvadász, aki biztos kézzel füleli le a politika, a kultúra vagy a sport kiemelkedő pillanatait.

A magyar sajtófotósoknak - a tengernyi sajtótermék dacára - igencsak ritkán adódik lehetőségük arra, hogy mélyebb, átgondoltabb anyagot, sorozatot, fotóesszét készítsenek. De hogy mindezek ellenére mégsem csak megbízható mesterek, azt a XXIV. Magyar Sajtófotó-kiállítás is igazolja, amely mától május végéig látható a Művészetek Palotájában.

Az 1981-ben, a Műegyetem egyik kicsi klubjában rendezett, első sajtófotós bemutatkozásra még csupán háromszáz felvétel közül válogathatott a zsűri, a tavalyi év terméséből 266 szerző 7665 fotót küldött be a sajtófotó-pályázatra. Ezek legjobbjai kerülnek most a nagyközönség elé.

Gyorsan szögezzük le: ezek a képek nem a kiállítóteremben lényegülnek át művészi alkotássá; a sajtófotósok legjobbjai még a hirtelen fölcsippentett pillanatot is képesek művészi igénnyel megörökíteni, maradandó értékké formálni.

Az idei seregszemlén - miként tavaly - ismét Dezső Tamás kapta a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Nagydíját, ezúttal Románia - helyzetkép az uniós csatlakozás előtt című sorozatáért, nem mellesleg ő nyerte el az André Kertész Nagydíjat is, valamint két kategóriában lett első helyezett. Dezső Tamás az elmúlt két évben sikert sikerre halmoz, díjakat nyer a világ legnagyobb sajtófotós seregszemléin, romániai sorozatával például a World Press Photo pályázaton lett második. Rokonszenves szerénységgel azt nyilatkozta nemrég: sajnálja, hogy sikerei kapcsán leginkább róla esik szó, nem pedig arról, hogy mit üzennek a képei. Tavaly, amikor az Ügető végnapjai című sorozatával nyert, akkor is őt dicsérték, ahelyett, hogy arról beszéltek volna, miképpen pusztítjuk saját értékeinket, most, a Romániában készített sorozata kapcsán pedig azt szeretné, ha Romániával kapcsolatban felülvizsgálnánk néhány, ránk kövesedett, ostoba sztereotípiát.

Lapunk munkatársai két első díjat nyertek: Reviczky Zsolt a Hír-eseményfotó (egyedi) kategóriában, a Szerelésből robbanás című képpel, melynek elkészítése valódi riporteri munka, valamint Kovalovszky Dániel az emberábrázolás-portré kategóriában a Kapaszkodunk az időbe, 2005 című sorozatával, amely megrázó öszszeállítás idősotthonok lakóiról, messzire futó gondolat az időről és az elmúlásról.

A sajtófotósok bemutatkozása mellett három másik tárlatot is láthatnak a látogatók: az eseményt támogató Raiffeisen Bank Emberség című kiállítását, a National Geographic fotográfusainak munkáit és az idén száz éve született Rév Miklós életmű-kiállítását.

Kovalovszky Dániel: Hotel
Kovalovszky Dániel: Hotel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.