A gönci cukrászmester behűtött tortája

Vasárnap este fél kilenckor - körülbelül akkor, amikor Orbán Viktor telefonon gratulált Gyurcsány Ferencnek a választási győzelemhez - a Fidesz választási központjába négy ember egy tortát cipelt be. Hosszabb oldala egyméteres, a rövidebb hatvancentis volt, tetején a Hajrá, Magyarország! feliratot narancssárga marcipánrózsákkal rakták körbe.

A központban nagy volt a nyüzsgés, s ahogy egyre-másra érkeztek az eredmények, percről percre vált nyilvánvalóbbá a vereség. Háromnegyed tíz előtt az egyik kereskedelmi tévé riportere egyszer csak azt kérdezte: "Nem kellene felvágni ezt a tortát, ha már úgyis ki van fizetve?" "Nincs kifizetve", válaszolta egy ősz hajú, szemüveges férfi, aki a torta mellett álldogált. "Ez ajándék."

A közbeszóló az ajándékozó volt. Törzsök Attila gönci cukrászmester azért utazott több száz kilométert, hogy a tortával köszönetét fejezze ki a jobboldal vezetőinek addigi munkájukért. Köszönetet, mert "április 2-án a Fidesz Kossuth-téri nagygyűlésén életemben másodjára boldognak éreztem magam attól, hogy magyar vagyok."

Először 1990. március 15-én, az erdélyi Kézdivásárhelyen élte át ezt az érzést, amikor a határ túloldalán élő rokonaival és gyermekkori barátaival a nyílt utcán először énekelhették el a Székely himnuszt, könnyes arccal átölelve a másikat, mit sem törődve azzal, ki hallja és ki nem. Tizenhat évvel később a Fidesz választási nagygyűlésén élte át ugyanezt a boldogító érzést.

Ezt akarta megköszönni a gönci cukrász, aki élete legnagyobb tortáját napokig készítette. A több mint fél négyzetméteres csokoládés piskótalapokat - ennél nagyobb már nem fért a kemencébe - egyenként hűtötte, a tetején precízen nyújtotta el a marcipán bevonatot. A negyvenkilós tortához nem volt megfelelő állványa, azt egy hejcei fafaragótól rendelte meg. Titokban azt remélte, hogy a torta felvágásakor válthat néhány szót Orbán Viktorral arról, hogy óvni kell a nemzeti értékeket: a földet, a kultúrát, a forintot.

A választás estéjén végül Deutsch-Für Tamás köszönte meg az ajándékát. A tortát - kinek van kedve egy választási vereség után tortát enni? - végül nem vágták fel, behűtve eltették a frakció tegnapi alakuló ülésére.

Csakhogy a történet itt nem ért véget: Törzsök Attilát szerda este telefonon arról értesítették a Fidesz-központból, hogy miután több képviselő végleg búcsúzik a parlamenti munkától, ezért a frakcióülés mégsem lesz alkalmas tortaevésre. Ezért az a döntés született - szólt a telefonos üzenet -, hogy a gönci cukrászmester szívvel elkészített remekét felajánlják jótékony célra egy gyermekintézménynek.

Törzsök Attila tortát sütött a Fidesznek
Törzsök Attila tortát sütött a Fidesznek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.