Árvízi védekezés: még vannak tartalékok

Feltehetően már nem kell további megcsúszással számolni a Hármas-Körösnek és a Tiszának azon a hét pontján, ahol korábban megroggyant a töltés. Sólyom László köztársasági elnök példásnak nevezte az árvíz elleni védekezésben részt vevő szervezetek együttműködését.

Valamelyest javult a helyzet a Hármas-Körösön és a Tiszán, ahol tegnapra sikerült mind a hét eddig keletkezett töltésmegroggyanást helyrehozni. A repedéseknél így vélhetően nem kell további megcsúszásokkal számolni, bár máshol újabb gátrepedések keletkezhetnek. A víz továbbra is lassan apad, a hétvégén pedig esőre lehet számítani, ami tovább áztathatja az átvizesedett töltéseket.

A Köröszugban lassan befejezik a lokalizációs védvonal kiépítését, ami elvileg megvédheti az érintett településeket az elöntéstől. Ezért Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár azt javasolja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottságnak, hogy a kimenekített embereket engedje vissza otthonukba - hangzott el az Országos Műszaki Irányító Törzs csütörtök reggeli értekezletén.

Tokár István, a Szolnok megyei védelmi bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta: elhamarkodottnak tartja a javaslatot, mert megítélése szerint a helyzet még távolról sem megnyugtató. A vízszintnek további legalább 60-80 centimétert kellene csökkennie a Hármas-Körösön, hogy elmúljon a további gátrepedések veszélye, a folyó azonban átlagosan csak napi 5-7 centit apad. Tokár István szerint pár nap múlva először a magasabban fekvő Csépa és Tiszasas lakói térhetnek majd vissza otthonaikba, s legvégül Szelevény esetében oldhatják fel a kitelepítési határozatot, de hogy mikor, azt egyelőre nem tudni.

Példásnak nevezte az ár-
víz ellen védekező szerveze-
tek együttműködését Sólyom László köztársasági elnök, aki tegnap Kunszentmártonban az árvízi helyzetről és a védekezési munkákról hallgatott meg jelentést, majd felkereste a városi sportcsarnokot, ahol a kitelepítetteket szállásolták el. Az államfő hangsúlyozta: jó volna, ha az ország nem csak a bajban mutatná meg, milyen teljesítményre képes.

Ha lassan is, de folyamatosan apadnak a folyók. A Tisza vízszintje Szolnoknál már a lélektani határnak tekintett ezer centiméteres szint alá csökkent. A Hármas-Körös felső szakaszán 8-12 centiméteres, a rézsűcsúszásokkal terhelt középső és alsó szakaszon 4-8 centiméteres a vízszint csökkenésének napi üteme. Az Alsó-Tisza-vidéken a folyók vízszintje 8-10 centit csökkent az elmúlt 24 órában. A Hármas-Körös bal partján, illetve Csongrád alatt ott kell erőteljesen védekezni, ahol korábban megcsúszott a töltés. Mivel a gátak egyre jobban átáznak, folyamatosan növelik a bordás megtámasztások vastagságát, hogy ellensúlyozzák a víz nyomását.

Katonák a gáton
Katonák a gáton
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.