Bush is gratulált Gyurcsánynak

Tegnap telefonon gratulált a választási győzelemhez George W. Bush amerikai elnök Gyurcsány Ferencnek. Bush elismerését fejezte ki, hogy a koalíciós pártok már hozzáláttak az egyeztetéshez.

Az USA nevében gratulált Gyurcsánynak és az MSZP liberális szövetségeseinek a választási győzelemhez Jeffrey Krilla is. Az amerikai külügyminisztérium a demokrácia és az emberi jogok erősítéséért felelős helyettes államtitkára - akinek magyar felmenői is voltak - a magyar demokrácia állapotáról az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett törvényhozási tájékoztatón beszélt.

A rendezvényen Tom Lantos képviselő méltatta, hogy a rendszerváltás után a mostani az első magyar kormány, amely a választáson meg tudta őrizni többségét. Ugyanezt emelte ki Charles Gati politológus, a Johns Hopkins Egyetem professzora, aki emlékeztetett: a térségben a demokratikus átalakulás óta tartott 33 választásból csak négy hozott kormánypárti győzelmet. Gati különösen meglepőnek nevezte az eredményt a kormány gyenge gazdasági teljesítményének a fényében. Szerinte a miniszterelnök-jelöltek közötti különbség és a nyugalom ígérete döntött. - - A múlt felhánytorgatása 42 százalékot hozott a Fidesznek - ez nem elég - mondta Gati, hozzátéve: aki a múltra koncentrál, a jövőben is veszíteni fog.

Simonyi András washingtoni magyar nagykövet a választási eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni harcban az Egyesült Államokat támogató kormányok nem feltétlenül sikertelenek a belpolitikában. Szót kért a kínai Harry Wu, aki 1957-ben egy párttaggyűlésen elítélte a szovjet beavatkozást - 19 év után szabadult. Ma amerikai állampolgár, de 1996-ban Demszky Gábor főpolgármester meghívta Budapestre, és Göncz Árpád államfőtől tiszteletbeli magyar állampolgárságot kapott.

l Bush elnök megküldte a szenátus külügyi bizottságának az új budapesti nagykövet személyére vonatkozó javaslatát. Mint már megírtuk, a poszt várományosa April H. Foley, az amerikai Eximbank igazgatótanácsi tagja, az elnök egykori harvardi iskolatársa és közeli barátja.

Simonyi András, Tom Lantos és Charles Gati Harry Wut hallgatja, aki 19 évet töltött kínai börtönben. Balra a Time magazin 1956-os "Év embere" kiadásának címlapja, a "magyar szabadságharcos" portréjával
Simonyi András, Tom Lantos és Charles Gati Harry Wut hallgatja, aki 19 évet töltött kínai börtönben. Balra a Time magazin 1956-os "Év embere" kiadásának címlapja, a "magyar szabadságharcos" portréjával
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.