Gyorsul a gátak átázása

Befejezték a lokalizációs védvonal építését a Köröszugban, a több kilométer hosszú védvonal biztonságot nyújt a településeknek, ezért Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár azt javasolja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei védelmi bizottságnak, hogy a kimenekített lakosságot engedje vissza házaikba - hangzott el az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) csütörtök reggeli értekezletén.

Szelevény, Csépa, Tiszasas, Tiszaug közelében hétfő estére fejezték be a védvonal építését, és a szakemberek szerint ez megfelelő védelmet nyújtana a köröszugi településeknek egy esetleges gátszakadás esetén is - mondta a helyettes államtitkár az értekezleten. Hozzátette: úgy gondolja, a lakosságot lassan vissza lehetne engedni otthonaikba, de ezt a megyei védelmi bizottság elnöke döntheti el. A térségben 2119 ember kényszerült elhagyni otthonát. Varga Miklós megjegyezte: a települések polgármestereivel meg kell egyezni, hogy a földből készült védvonalakat milyen feltételekkel lehet megtartani, a homokzsákos védelmet mikor lehet felszámolni.

Gyorsul a gátak átázása

Egyre gyorsul a gátak átázása, újabb 37 csurgást és buzgárt észleltek; 23,5 kilométerrel nőtt a talpszivárgásos töltésszakaszok hossza, a várható csapadék pedig erősen zavarhatja az árvízi védekezést - közölte csütörtök reggeli jelentésében az Országos Műszaki Irányító Törzs. A vízgyűjtők környékén továbbra is labilis időjárási állapotok uralkodnak, többfelé várható zápor, zivatar. A Tisza és a Hármas Körös alig 2-5 centimétert apad naponta, ezért továbbra is elhúzódó védekezésre kell számítani. A Köröszugot veszélyeztető négy nagy repedésnél az apadással assan elmúlik a töltés-korona megbontása miatti veszély, de ezek változatlanul intenzív beavatkozást igényelnek.

A Tisza teljes magyarországi szakaszán lassan, az alsó szakaszán igen lassan apad, Szolnoknál szerda reggel óta 4 centimétert, Csongrádnál 5 centimétert, Szegednél 3 centimétert csökkent a vízszint. A Hármas-Körösön is lassú ütemű az apadás.

Szolnok alatt a Tiszán és a becsatlakozó folyók torkolati szakaszán változatlan a rendkívüli készültség. A folyók fővédvonalain összesen 1792 kilométeren van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza folyó Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva, és a Maros folyó torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.

Harmadfokú a készültség a Tisza jobb parton Tiszavalk és Szolnok között, a Tisza bal parton Tiszakeszi és Szolnok között, a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 428 kilométer védvonalon.(MTI)

Folytatódik a megrepedt gát megerõsítése Szelevénynél
Folytatódik a megrepedt gát megerõsítése Szelevénynél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.