Újabb kritikus gátrepedés Mesterszállásnál

Újabb gátrepedések nehezítik az árvízi védekezést a Hármas-Körösön: kedden éjjel és szerdán reggel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mesterszállás közelében roggyant meg a gát két, egymástól háromszáz méterre lévő szakasza.

Ivaskó Lajos, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese elmondta: a Köröszugban ezzel már hétre emelkedett azoknak a gátrepedéseknek a száma, ahol intenzív védekezésre és megfeszített munkára van szükség ahhoz, hogy megakadályozzanak egy esetleges gátszakadást. Szelevény, Csépa és Tiszasas térségében az apadás nagyon lassú, a veszélyeztetettség még mindig jelentős, itt és más szakaszokon is folytatódott a lokalizációs védvonal építése.

Az árvízi védekezési munkákat eddig a napos, száraz idő segítette, de az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint a hét második felében sok lesz a felhő és a csapadék.

Az Alsó-Tiszán is folytatódott a lassú apadás: a folyó Csongrád megyei szakaszán a vízszint 24 óra alatt 3-5 centimétert csökkent. Csongrád mellett van a legtöbb munka: bordás erősítéseket építenek a töltés mellé, egyes szakaszokon nyúlgátakat emelnek - tudtuk meg Kőfalvi István műszaki ügyeletestől. Szegednél a hétvégi 1009 centiről szerda délutánig 996 centiméterre apadt a víz. A vízügyi szakemberek szerint kilenc méter alá kellene apadnia a víznek ahhoz, hogy ne kelljen attól félni: az erősen átázott gátak nem képesek tovább ellenállni a víz nyomásának.

l Tiszakürt külterületén tegnap közlekedési baleset áldozata lett egy ötvenhárom éves kerékpáros férfi, aki épp a tiszaugi védekezési központba igyekezett, hogy felvegye a szolgálatot. Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a 44-es számú főúton hajnali öt óra körül egy ismeretlen forgalmi rendszámú és típusú gépkocsi ütötte el a vele azonos irányban, Cserkeszőlő-Kecskemét felé közlekedő kerékpárost. Az ismeretlen gépkocsi vezetője a helyszínről segítségnyújtás nélkül elhajtott. A rendőrség a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon, az 56/501-600 telefonszámon, a 12-16-os melléken, vagy a rendőrségi 107-es segélyhívószámon vár segítséget azoktól, akik bármit tudnak a balesetről.

Nem először csúszott meg

A Körös tiszai torkolatánál múlt héten megcsúszott, s máig kritikus állapotban lévő gátszakaszon már a 2000-es, rekordméretű tiszai árvíz idején is rézsűcsúszás és repedés jelentkezett. Ezt a gátat azóta nem újították fel, több helyen ma is megtalálhatók rajta azok a bordás megtámasztások, amelyekkel 2000-ben megvédték a gátat. Varga László, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint az ő kezelésükben lévő, 650 kilométeres fővédvonal fele a mai napig nem felel meg az árvízvédelmi előírásoknak. A hat évvel ezelőtti rekordárvíz után az elmúlt esztendőkben csak a tiszai gátakat erősítették, a körösit nem. A köröszugi és a szelevényi gátszakadás elleni védekezésre eddig másfél milliárd forintot fordítottak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.