Tisztító szerepben az új EU-tagok

Az Európai Parlament apparátusát sokkolja a korrupció gyanúja - mondja Fazakas Szabolcs (MSZP), a költségvetés-ellenőrzési bizottság elnöke.

- Alig 24 órája pörög az EP-ben a strasbourgi ingatlanpanama gyanújának ügye. Lapunk is megírta, hogy 25 éven át, mai áron évi 2,7 millió euró sápot kaphatott az elzászi város az EP ottani ingatlanbérléseiből. Keddhez képest mi történt a mai, rendkívüli ülésen?

- Véglegesítettük azt az álláspontot, hogy nem fogadhatjuk el az EP tavalyi zárszámadását. Addig, amíg a negyedszázados túlfizetéseket részletesen meg nem vizsgáltuk, minden vonatkozásukra fényt nem derítettünk, ezt nem tehetjük meg. Figyelembe kell vennünk két dolgot. Egyrészt hogy ilyen ügy itt még nem nagyon volt, kivéve a Santer-bizottság 1999-es lemondását. Másrészt számolnunk kell azokkal, akiknek az ilyen botrányok a kezükre játszanak, és az Európa-ellenességet erősítik. Nekünk, újaknak itt a tisztító szerep jutott. Ebben az ügyben elsősorban Strasbourg városa és az Erasmus holland nyugdíjalap felelőssége vethető fel. Oda kell figyelnünk, nehogy - tévesen - mi is besározódjunk, és a közvéleményben azt gondolják, nálunk mindenki korrupt, és legfőképpen nehogy azt véljék, ezekben az ügyletekben személyesen is érintettek vagyunk. Meg kell őriznünk az EP tekintélyét, hírnevét, amely az elmúlt években örvendetesen növekedett. Nem kerülhetünk lépéshátrányba a bulvársajtóval szemben. Az EP ellenőrzési funkcióját soha senki nem kérdőjelezte meg; ezt kihasználva végig kell vinnünk a vizsgálatot, és szankciókkal meg kell akadályoznunk, hogy ilyesmik a jövőben előfordulhassanak. Magunknak kell a megtisztulási folyamat élére állnunk.

- A korrupció tényéről beszélünk, vagy a gyanújáról?

- A legszigorúbban csak a gyanújáról. A felelősök azonosítása majd az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak a feladata lesz. Meg fogja kapni a mandátumot arra is, hogy a strasbourgi városházán vizsgálódjon. Ha kompetenciahiányra hivatkozva elutasítják, úgy a francia számvevőszékhez fordulunk. Az viszont tény, hogy az elzászi városban 25 százalékkal, évi 2,7 millió euróval túlfizették az EP-épületek bérleti díját, mivel áttételen, és nem a tulajdonostól közvetlenül bérelték őket. Erre most egy vásárlási terv során derült fény, ugyanis egyedi bérletről lévén szó, a bérleti díj az értékbecslés alapja. A 136 milliós eladásból 29 millióra Strasbourg szintén igényt tartott.

- Strasbourg próbálja-e befolyásolni a vizsgálatot?

- Azt a hírt kaptam, hogy eddig nem válaszoltak, de sokáig nem folytathatnak struccpolitikát. Az pedig "benne van a pakliban", hogy mindenki minden vizsgálatot megpróbál befolyásolni. Azért van a nyilvánosság, hogy az ilyesmit meghiúsítsa. Márpedig a bizottság elnökeként - az eddigi gyakorlattal szemben - nem vagyok hajlandó zárt ülést elrendelni. Nincs takargatnivalónk, nem vagyunk érintettek.

- Erősödik-e az a tendencia, hogy az EP végleg hagyja ott Strasbourgot, a havi négy nap ingázást?

- Már kedden felvetették, nem feltétlenül Európa-barát képviselők, hogy már a következő ottani üléshetet bojkottálnunk kellene. Én azt mondom: mindenki végezze a maga feladatát. A miénk a vizsgálat. A politikai konzekvenciákat a parlament plenáris ülése hozza meg. Mi most nem azért vizsgáljuk Strasbourgot, mert vitatjuk az ottani ülésezést, hanem azért, mert ezek az ingatlanbérletek ott jelentkeztek. A szocialista frakcióban felvetődött, hogy forduljunk a tagállamok tanácsához, hiszen az EU alapszerződése kötelez minket a strasbourgi ülésezésre.

- Ütközött-e valamiféle ellenállásba a vizsgálattal kapcsolatban akár a képviselők, akár az EP-tisztviselők részéről, akik közt a bérleteket intézők is helyet foglalnak?

- Ellenállás nincs, támogatás van. A bizottsági ülésen egyhangú álláspont alakult ki, még a póttagok is eljöttek. Az EP reputációját tartjuk szem előtt. Az apparátus számára viszont valóban sokként hatott az ügy kirobbanása. Különösen az, hogy nemcsak Strasbourg szerepét firtatjuk, hanem az itteni, házon belüli felelősséget is. Az apparátus ezzel együtt végzi a dolgát - és ne feledjük, ötezer emberről van szó. Tény, hogy voltak akadályok. Meglepődtek, hogy sorra tartjuk a rendkívüli üléseket, s furcsa módon terem- és tolmácsolási gondok adódtak. Az a benyomásom, hogy eddig lassan, "majd csak megoldódik valahogy" alapon intézték az ilyesmit. Ennek szeretnénk véget vetni.

- Elképzelhető-e, hogy itt dolgozók is részesedhettek a túlfizetésből?

- Az ön kérdése is mutatja, milyen fontos, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Az ilyen "gyanúsítgatások" ugyanis természetszerűleg sokakban, szinte mindenkiben felmerülnek.

- Már kedden a jéghegy csúcsáról beszélt...

- Volt, aki azt mondta: ha tudnám, mik vannak más intézményeknél?! Erre én azt mondom: majd azokat is végigveszszük!

Brüsszel, 2006. április 26.

l Szigorú és azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot tart szükségesnek az EP magyar néppárti (Fidesz, MDF) képviselőcsoportja, amely megdöbbenéssel értesült arról, hogy az intézmény Strasbourg városában található ingatlanjainak bérletével kapcsolatban visszaélések gyanúja merült fel - áll a delegáció lapunkhoz eljuttatott közleményében. Ez megállapítja: a kérdéses bérleti szerződéseket több mint két évtizeddel az EU 2004-es keleti bővítése előtt kötötték, azok tartalmáról az új tagállamok parlamenti képviselőit nem tájékoztatták. (Sz. L. L.)

Fazakas a korrupciógyanús ügyek feltárását  ígéri. Gyors csapásokkal a bulvársajtó elõtt
Fazakas a korrupciógyanús ügyek feltárását ígéri. Gyors csapásokkal a bulvársajtó elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.