Putyin panaszkodott Merkelnek

Az orosz elnök energiaproblémákról tárgyalt a német kancellárral Tomszkban kétnapos csúcsuk kezdetén.

Néhány órával a csúcs kezdete előtt Putyin tisztességtelen versenyre panaszkodott az orosz energiacégek piacra jutásának korlátozása miatt. "Sajnos túlságosan gyakran találkozunk a tisztességtelen konkurencia módszereivel az energiapiacokon. Az energiahordozók nagy kereslete ellenére mindenféle ürüggyel igyekeznek bennünket korlátozni hol északon, hol délen, hol nyugaton" - mondta Putyin, arra célozva, hogy az orosz cégeknek a jövőben keleten kell keresniük új piacokat. "Értékesítési piacokat kell keresnünk, be kell illeszkednünk a globális fejlődési folyamatokba, az ázsiai-csendes-óceáni országokra gondolok, amelyek óriási léptekkel fejlődnek és szükségük van a velünk való együttműködésre" - fejtegette.

Az orosz állami ellenőrzésű Gazprom monopólium a múlt héten megfenyegette az európaiakat, hogy távlatilag Ázsiába tereli át exportját, ha korlátozzák terjeszkedési törekvését az európai elosztó hálózatokban. Ez a fenyegetőzés a német kormányt is bosszantotta, alátámasztva azokat a nézeteket, hogy Oroszország, amely "energia-nagyhatalomként" tekint önmagára, politikai befolyásának visszaszerzésére igyekszik bevetni energiahordozóit.

Putyin azzal érvelt a Gazpromnak az európai végfogyasztók kiszolgálásába való bekapcsolódásra irányuló törekvése mellett, hogy az energiabiztonságot az orosz és európai cégek tulajdoni összefonódása garantálhatná. Így a Gazprom beengedi partnereit kitermelésébe, míg az európaiak beengednék őt a belpiaci szállításba, feldolgozásba, értékesítésbe.

Mindamellett médiajelentések szerint megint megakadt a Gazprom és az E.ON alkuja, amely a Putyin által szorgalmazott részvénycsere egyik pozitív példája lehetne, hiszen a német konszern kelet-európai értékesítő üzletrészeket adna át, cserében a nyugat-szibériai Juzsno-Russzkoje gázmező kiaknázásában való részesedésért. A Gazprom azonban állítólag 50 százalék mínusz egy részvényt igényelt az E.ON által a Moltól megvett Földgázellátóban és Földgáztárolóban, míg a német partnercég csak 40 százalékot lenne hajlandó átengedni belőlük.

Ezért Tomszkban csak a Gazprom és a Balti-tengeri gázvezeték építésére vele társult másik német cég, a BASF Wintershall közötti megállapodás aláírását várták. Sajtójelentések szerint a Wintershall 35 százalékot kap a Juzsno-Russzkoje kiaknázására létrehozott Severneftegazpromból, s ennek fejében a Gazprom növelheti jelenlegi 35 százalékos részesedését közös németországi szállítócégükben, a Wingasban. Sőt, a Gazprom Európán kívüli (észak-afrikai) kitermelő üzletrészeket is kaphat a Wintershalltól. Így az E.ON-nak kevesebb mint 15 százalék maradna csupán az (észak-európai gázvezetéket megtölteni hivatott) Severneftegazpromból.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.